Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Regeringen är resultatansvarig

Från 2015
Uppdaterad 25.04.2015 12:11.
Centern presenterade sin skattemodell

Centerns ordförande och den blivande statsministern Juha Sipilä vill se ett Finland som är mer enigt än nu. Ledorden är tolerans och respekt för varandra.

Alla bör dra åt samma håll för att få landet på fötter, sade Sipilä inför Centerns partifullmäktige på lördagen.

Sipilä säger att han har gett sig in i politiken för att skapa förändring och att han vill förändra den politiska kulturen. Förändringen ska börja hos regeringen, och med det strategiprogram som den lägger upp.

Det blir inga hundrasidors luntor papper utan ett program med de fem till sju viktigaste förändringsmålen. De handlar om tillväxt, nya arbetsplatser, företagande, en bättre välfärd och ett stärkt kunnande. Regeringen ska fokusera på det viktigaste, bereda frågorna noggrant och sedan verkställa.

Sipilä står fast vid att regeringen ska vara liten för att kunna arbeta mer kollegialt än den gamla. Sipilä säger att han är personlig garant för att det inte uppstår alltför stora tolkningsmöjligheter om regeringsprogrammet, trots att det blir ett koncentrerat papper.

Sipilä poängterar också att regeringen är resultatansvarig. Om den inte uppnår resultat på fyra år ska den bytas ut.

- Om man inte åstadkommer förändring kan man inte hänga kvar, säger Sipilä.

Alla känner av de svåra besluten

Juha Sipilä ser inte att de kommande fyra åren blir lätta. Alla kommer att känna av de svåra besluten, men han uppmanar folket att tänka att glaset är halvfullt i stället för halvtomt.

Sipilä vänder sig också direkt till företagsledarna med en vädjan om att hålla måttlighet i minnet.

- Det är viktigt för dem som redan har en säkrad framtid att ge signaler om att måttlighet också gäller en personligen, säger Sipilä.

Dessutom ber Sipilä företagsledarna att investera i Finland för att rädda fosterlandet.

- Det finns inte ditt och mitt Finland, det finns bara vårt, säger Sipilä och vill att alla ska få känna sig som en del av samhället. Ingen är mer värdefull än en annan, oberoende av arbetsinsats, bakgrund eller värdegrund.

Han gläds över att deltagandet i riksdagsvalet steg till 70 procen. Men han hävdar också att det är de som det går bra för som mest sannolikt går och röstar, samt att de regionala skillnaderna är stora. En tredjedel lät bli att rösta och att inte rösta går i arv, precis som fattigdomen.

Sipilä avslöjade ingenting om sina eventuella preferenser när det gäller regeringspartner. Sonderingarna inleds nästa veckas tisdag, då alla partier får ett digert frågebatteri som snabbt ska besvaras.

Under valborgshelgen ska svaren gås igenom och Sipilä tror att beslutet om regeringens sammansättning ska vara fattat veckan efter valborg.

Vem som ingår i regeringen klarnar sannolikt den 6 eller 7 maj. Efter det blir det regelrätta programförhandlingar.