Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens förre utrikesminister Bartoszewski död

Från 2015
Uppdaterad 25.04.2015 15:09.
Władysław Bartoszewski
Bildtext Władysław Bartoszewski.
Bild: EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT

Han deltog i motståndsrörelsen mot nazisterna, satt flera år i fängelse under kommunisttiden, och gjorde mer än de flesta för att skapa goda relationer till både Tyskland och Israel. Polackerna sörjer Władysław Bartoszewski, som avled på fredagen i en ålder av 93 år.

Bartoszewski var något av den polska nationens moraliska galjonsfigur, respekterad långt över partigränserna. Att försöka sammanfatta hans verksamhet i ord som "historiker", "aktivist", "diplomat" eller "politiker" är föga lönt.

Bättre är kanske att citera den troende katolikens eget motto, som lydde: "Det är värt att vara ärlig, även om det inte alltid ger utbyte. Det ger utbyte att vara oärlig, men det är inte värt det".

Bartoszewski föddes i Warszawa 1922 och drömde om att bli journalist. Hans planer omintetgjordes av kriget och den tyska ockupationen av Polen.

1940 fängslades han och skickades till koncentrationsläget Auschwitz, som nazisterna vid den tidpunkten använde som uppsamlingsplats för polska intellektuella.

Blev israelisk hedersmedborgare

Efter att ha släppts fri 1941 gick Bartoszewski med i motståndsrörelsen och verkade i "Żegota", en katolsk aktionsgrupp med mål att hjälpa judar. För sina insatser utsågs han senare till israelisk hedersmedborgare och tilldelades utmärkelsen "Rättfärdig bland folken" av Yad Vashem, Israels myndighet för förintelsens offer.

Bartoszewski kämpade också i det blodiga Warszawaupproret 1944. Men krigsslutet och den nya sovjetstödda kommunistregimen i Polen innebar nya prövningar.

Hans självständiga och pro-demokratiska åsikter och artiklar gjorde att han på falska grunder åtalades för spionage. Han satt nästan sju år i fängelse innan en domstol 1955 fastslog att han var oskyldig.

"Nio gånger har jag firat min födelsedag i olika fängelser och fångläger, men jag har alltid förblivit optimist. Min fångenskap var varken Hitler eller Stalin till hjälp, jag är fortfarande den jag alltid varit", brukade Bartoszewski sammanfatta sina erfarenheter.

Władysław Bartoszewski fortsatte att verka som universitetslärare och debattör, och vistades mycket i Västtyskland som gästprofessor. Han såg som en sina livsuppgifter att skapa försoning mellan Polen och Tyskland, och han publicerade många artiklar och böcker i ämnet.

Totalt publicerade han ett 40-tal verk, av vilka I hjärtat av Europa: Polen - minnen och tankar också har översatts till svenska.

Ambassadör och utrikesminister

Under 1980-talet var Bartoszewski aktiv i den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet, men han var under sitt långa liv aldrig bunden till något visst parti.

Efter att Polen 1989 övergått till demokrati verkade Bartoszewski bland annat som ambassadör i Wien, och i två kortare repriser som utrikesminister.

Władysław Bartoszewski var en medryckande talare, som gjorde långa uttalanden i de mest skilda ämnen. Han förblev vid god vigör in i det sista, deltog i januari i 70-årsminnet av Auschwitz' befrielse och talade så sent som i söndags vid 72-årsdagen av upproret i Warszawas ghetto.

På fredag eftermiddag togs han in på sjukhus i Warszawa, och på kvällen kom budet om hans död.