"Logistiken är en mardröm"
Andreas von Weissenberg som är operationskoordinator på Internationella Röda Korset säger att en jordbävning i Nepal är något man har sett som en risk väldigt länge.
- Jag hoppas att det här inte är det värsta scenariot men det ser ganska illa ut, säger von Weissenberg.
Han räknar upp flera orsaker som bidrar till att Nepal är sårbart för jordbävningar. Huvudstaden Katmandu ligger i en dalgång mellan höga berg. Jordmånen är mycket sandig, vilket innebär att ett skalv kan förorsaka mycket svåra skador.
- Det värsta scenariot har varit en stor jordbävning med epicentrum rakt under Katmandu. Nu låg epicentret omkring 80 kilometer västerut. Det verkar ändå ha varit väldigt intensiva skakningar just i Katmandu, säger von Weissenberg.
Majoriteten av byggnaderna i Nepal är mycket dåligt byggda, vilket gör att risken för att de kollapsar under ett skalv är hög. Under lördagen har det rapporterats om många kollapsade byggnader, bland annat i huvudstaden Katmandu.
Logistiskt svårt att få fram hjälp
En annan sak som har bidragit till att hjälporganisationerna har bävat för ett kraftigt jordskalv i Nepal är att det logistiskt är svårt att få fram hjälp i det bergiga landet. Flygfältet i Katmandu har nu stängts och det är oklart hur stora skador den övriga infrastrukturen har fått.
- I praktiken leder tre vägar in till dalgången där Katmandu ligger. Vi kan utgå ifrån att många vägar inte är användbara nu. Det är också lång väg att flyga in hjälp från Indien. Vi har vetat hela tiden att logistiken kommer att vara en mardröm, säger von Weissenberg.
Han säger att det nu återstår att se hur stora skadorna på vägarna är och vilka rutter som kan användas, vad det finns för kapacitet att använda helikoptrar och hur länge det tar innan flygfältet kan öppnas.

Aktuellt: Operationskoordinator Andreas von Weissenberg: Det ser illa ut
Hjälporganisationerna beredda
Enligt von Weissenberg har det internationella samfundet varit förberett på en kraftig jordbävning i Nepal. Man har i flera års tid arbetat med olika beredskapsprojekt.
von Weissenberg befinner sig själv på Röda Korsets Asienhuvudkontor i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Där förbereder man hjälpinsatsen medan man väntar på mera information från Nepal.
- Här är stora maskineriet i gång. Vi är beredda på alla eventualiteter. Vi har ganska bra informationsflöde just nu från Katmandu. Det skulle vara viktigt att få information från områdena där omkring så vi kan börja skapa oss en bild av vad det är för en situation vi handskas med, säger von Weissenberg.
Hjälporganisationerna har redan påbörjat sina operationer i Nepal. I Katmandu koncentrerar sig det lokala Röda Korset i första hand på att hjälpa offer.
- Det första steget är att rädda liv. Att ge människor första hjälpen och försöka rädda överlevande ur rasade hus och transportera dem till sjukhus. Det är det som pågår nu och som kommer att pågå hela natten, säger von Weissenberg.
Mika Lahti på Finlands Röda Kors befinner sig i Katmandu och konstaterar att det råder brist på det mesta i de drabbade områdena.
- Det som nu behövs är basutrustning som kärl och filtar samt tak över huvudet för människorna, säger Lahti.
"Mindre katastrof än väntat"
Under lördagen har antalet bekräftade dödsoffer fortsatt att stiga. Enligt von Weissenberg vet man fortfarande inte hur stor skadornas omfattning är. De första rapporterna från Katmandu tyder ändå på att förstörelsen där inte är riktigt så stor som den kunde vara.
- Det är ingen totalförstörelse i Katmandu. Till exempel är Röda Korsets huvudkontor oskadat vilket har stor betydelse när hjälpen ska organiseras, säger von Weissenberg.
En ljusglimt är att jordbävningen inträffade mitt på dagen. Det inger hopp om att fler människor kan ha undkommit kollapsande hus.
- Det betyder förhoppningsvis att människor inte ha varit hemma eller inomhus och det kan hålla dödssiffran nere, säger von Weissenberg.
Lahti säger att det handlar om en stor katastrof men att den ändå är mindre än väntat. Enligt de uträkningar som tidigare gjorts hade man väntat sig att förstörelsen skulle ha blivit avsevärt större.
- Visst är förstörelsen stor, men det verkar som tur ändå inte vara en katastrof i skala med till exempel Haiti, säger Lahti.