Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftiga efterskalv drabbar Nepal

Från 2015
Uppdaterad 26.04.2015 21:49.
Yle Nyheter TV-nytt: Kraftiga efterskalv i Nepal - Spela upp på Arenan

Nepal skakades av ett kraftigt efterskalv under söndagsmorgonen. Skalvet mätte 6,7 på Richterskalan, rapporterar amerikanska seismologer.

Skalvets epicentrum låg omkring 65 kilometer väster om huvudstaden Katmandu.

Efterskalvet skapade panik i Katmandu och skakade byggnader också i Delhi i Indien. På Himalaya orsakade efterskalvet nya laviner på åtminstone tre platser.

Det här var det kraftigaste av flera efterskalv som har drabbat Nepal efter lördagens kraftiga jordbävning. Efterskalven kan bli förödande för det pågående katastrofarbetet.

katmandu
Bildtext Massiv förstörelse i Katmandu.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Dödssiffrorna stiger

Det nepalesiska inrikesministeriet uppskattade på söndagen att omkring 2 500 människor har dött och flera tusen skadats till följd av den kraftiga jordbävning som inträffade på lördagen.

I Nepals grannländer Indien, Kina och Bangladesh har åtminstone 60 personer mist livet. Man räknar med att omkring 6 000 människor har skadats. Hur många som är försvunna har man ännu inte ens kunnat uppskatta.

Lördagens jordbävning mätte 7,9 på Richterskalan. Det handlar om den kraftigaste jordbävningen som Nepal har varit med om på över 80 år.

Räddningsarbetet pågår i Katmandu, Nepal.
Bildtext Räddninsarbetet pågår i Katmandu.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Enligt polisen i Nepal har minst 300 personer dött i huvudstaden Katmandu och över 630 i Katmandudalen. Bland de förstörda husen försöker människor gräva fram offer med sina bara händer.

De skadade är så många att sjukhusen blivit tvungna att flytta patienter utomhus och bygga tillfälliga vårdlokaler.

Hjälporganisationer har inlett insamlingar

Flera hjälporganisationer förbereder sig på att hjälpa dem som drabbats av jordbävningskatastrofen i Nepal.

De flesta bergskättrarna i säkerhet

Jordbävningen utlöste också stora snöskred på Mount Everest och flera basläger begravdes i snön. På söndagen kunde man konstatera att de flesta klarat sig bra.

Snöskreden kostade ändå 18 människor livet och 61 har skadats. De svårast skadade har flugits med helikopter till sjukhuset men det dåliga vädret stör vidare flygningar.

Nepals resemyndigheter uppskattar att åtminstone tusen personer befann sig på berget då jordbävningen inträffade.

22 finländare onåbara

Det finns fortfarande 22 finländare i Nepal som man inte fått kontakt med efter jordbävningen. Arbetet försvåras av att kommunikationen på många håll är bruten.

Enligt Finlands utrikesministerium finns det inga uppgifter om att någon finländare skulle ha skadats eller dött på området. Ungefär 170 finländare befann sig i Nepal vid tiden för jordbävningen.

"Utanför Katmandu kan antalet dödsoffer stiga"

Kalle Löövi vid Finlands Röda kors bedömer att antalet dödsoffer kan komma att stiga - särskilt i områden utanför huvudstaden Katmandu. Enligt Löövi är byggnaderna där ofta i sämre skick.

Hjälpoperationen kommer att bli lång och dyr. Förhållandena är särskilt svåra i bergstrakterna där skalven har brutit förbindelserna.

Bristen på vatten kan också bli akut i en del områden.

Hjälp på väg

Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp. Ett flertal länder och internationella organisationer har lovat att bistå.

Organisationen Läkare utan gränser skickar på söndagen fyra biståndsgrupper och vårdutrustning till Nepal. Organisationen Habitat for Human International har börjat dela ut 20 000 skyddstak till behövande.

Karta över Nepals jordbävning.
Bild: Yle

Indien har redan börjat skicka tält, mat och andra förnödenheter till landet. Från Kina är en grupp på över 60 personer och flera räddningshundar på väg till Katmandu för att hjälpa till med räddningsarbetet.

USA har lovat att till en början bidra med en miljon dollar och Kanada har lovat fem miljoner. Också EU har lovat att bistå med pengar men har ännu inte gått ut med någon specifik summa. Flera EU-länder har gett sina egna löften.

Människor sover utomhus efter jordskalvet.
Bildtext Människor i Katmandu sover utomhus efter skalvet.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA
Katmandu
Bildtext Sorgen är stor för dem som förlorat hem och anhöriga.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA