Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värsta katastrofen någonsin på Mount Everest

Från 2015
Uppdaterad 26.04.2015 18:49.
Skadat tältläger i det jordbävningsdrabbade området i Mount Everest
Bildtext Räddningsarbetare bär bort de skadade.
Bild: EPA/AZIM AFIF

Åtminstone 18 personer har bekräftats döda på Mount Everest och många saknas ännu. Söndagens kraftiga efterskalv har utlöst nya laviner.

Den kraftiga jordbävningen i Nepal har varit ödesdiger för de omkring tusen klättrare som befann sig på världens högsta berg. Lördagens massiva jordbävning utlöste förödande snöskred och efterskalven har utlöst fler laviner.

Nyhetsbyrån Reuters talade i telefon med den indiske klättraren Arjun Vajpai som befann sig på ett basläger när söndagens efterskalv inträffade.

– Ett nytt, vi har ett efterskalv just nu, skit också, sa Vajpai. Enligt Reuters kunde man höra skrik och ljudet av en lavin i bakgrunden.

Mount Everests base camp.
Bildtext De senaste åren har varit ödesdigra för Mount Everest.
Bild: AFP / Lehtikuva

Klättraren Jim Davidson skrev på Twitter att söndagens kraftiga efterskalv kändes på Mount Everests första basläger.

"Vi hade just vårt kraftigaste efterskalv hittills här på C1 på Everest. Svagare än det ursprungliga skalvet men glaciären skakade och det uppstod nya laviner" skrev Davidson på Twitter.

Den rumänske klättraren Alex Gavan skrev på Twitter att efterskalvet orsakade tre nya laviner.

Värst vid det första baslägret

Snöskreden har varit mest förödande för det första baslägret, Camp One. De klättrare som befann sig högre upp på berget klarade sig bättre.

Nepals klättrarförbund uppger att det kommer att vara svårt att undsätta de hundratals klättrare som sitter fast uppe på Mount Everest eftersom vägarna ner är blockerade av snömassorna.

Hittills har 18 klättrare bekräftats döda och ett sextiotal skadade har förts till sjukhus. De överlevande säger ändå att betydligt fler begravdes i snömassorna.

- Det råder stor förvirring på berget. Antalet dödsoffer kommer att stiga, säger Gelu Sherpa som hör till den första gruppen av 15 skadade som evakuerades med flyg till Katmandu.

Enligt Gelu Sherpa har flera tält blåsts bort.

Räddningsarbetare bär de som skadats i lavinerna som utlöstes efter jordbävningen i Nepal.
Bild: AFP / Roberto Schmidt

"Som ett 50-våningshus"

Pemba Sherpa berättar för nyhetsbyrån AP att han låg och vilade i sitt tält när lavinen kom. Tältet sveptes med omkring 200 meter och han förlorade medvetandet.

- När jag vaknade låg jag i ett tält omgiven av utlänningar. Jag visste inte vad som hade hänt, säger Pemba Sherpa till AP.

Klättraren George Foulsham från Singapore säger att lavinen liknade ett femtiovåningar högt vitt hus.

- Jag sprang och blev tillplattad. Jag försökte stiga upp och blev tillplattad igen. Jag kunde inte andas och trodde att jag var död, säger Foulsham.

Foulsham klarade sig ändå så gott som oskadd och kan fortfarande inte förstå att han överlevde.

För ungefär ett år sedan dödades sexton personer i snöskred på Mount Everest. Enligt Foulsham är det för mycket av en slump att det sker två så förödande olyckor så nära inpå varandra.

- Det känns som ett meddelande från berget att man inte ska bestiga det, säger Foulsham.

Karta över Nepals jordbävning.
Bild: Yle