Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brittisk expert: Finland har ett vapenproblem

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
pistoler
Bild: EPA/VALERIE KUYPERS

Enligt den brittiske vapenexperten Iain Overton borde Finland införa en strängare vapenlagstiftning för att minska på dödsfall orsakade av skjutvapen. Samtidigt vill Reservistförbundet lätta på kraven för beviljandet av vapenlicens.

Iain Overton är policychef på den brittiska organisationen Action on Armed Violence, vars mål är att minska vapenrelaterat våld.

I en intervju för Yles engelskspråkiga nyheter säger Overton att Finland har ett vapenproblem och borde införa striktare vapenlagar för att minska på andelen dödsfall orsakade av vapen. Overton påpekar att antalet dödsfall orsakade av skjutvapen är relativt högt i Finland, speciellt då det handlar om självmord.

– Till de som inte anser att det finns ett problem skulle jag säga att problemet är 180 dödsfall orsakade av vapen per år, säger Overton.

vapenexperten och journalsiten Iain Overton.
Bildtext Iain Overton
Bild: Iain Overton

Overton är också före detta journalist och i sin nya bok Gun Baby Gun skriver han bland annat om skolskjutningen i Kauhajoki 2008. Han anser att debatten efter tragedin fokuserade mer på gärningsmannens psyke än på vapenpolitiken och att samma tendens syntes i Norge efter massakern på Utøya 2011.

– Ur ett finländskt perspektiv kan det vara svårt att övertyga de som har vuxit upp med ett jaktgevär i huset att det krävs strängare vapenlagar. Men ett gevär är mer dödligt än en kniv och kan i värsta fall vända en krissituation till ett självmord man inte kan backa ur.

Overton konstaterar ändå att vapenvåldet bland kriminella och polisen i Finland är färre än i många andra länder och att forskning från Finland säkert kunde hjälpa de länder som har större problem.

Reservister vill lätta på vapenlagarna

Reservistförbundet meddelade på söndagen att man vill lätta på kraven för beviljandet av vapenlicenser och göra om hela lagstiftningen kring skjutvapen i Finland.

Förbundet vill att det ska vara både billigare och enklare för reservister som äger flera vapen att beviljas nya licenser.

Enligt Reservistförbundets ordförande Mikko Savola, som också är riksdagsledamot för Centerpartiet, borde hela lagstiftningen om skjutvapen förnyas.

Savola sade på söndagen under Seinäjokis reservistförbunds 60-års jubileum att försvarsmakten inte klarar av att upprätthålla reservisternas skyttekunskaper. För det krävs enligt Savola frivilliga övningar, vilket också måste tas i beaktande i lagstiftningen.

Intervjun med Iain Overton gjordes av Sam Kingsley.

Diskussion om artikeln