Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya riksdagsledamöter vill inte spekulera om vem som sitter i regeringen

Från 2015
Riksdagshuset i Helsingfors
Bildtext Riksdagshuset i Helsingfors
Bild: Yle

De nya riksdagsledamöterna från Vasa valkrets tar med försiktighet ställning till de pågående regeringsförhandlingarna och vilka partier som ska ingå i den nya regeringen.
Åtta av valkretsens 16 ledamöter vill inte spekulera om eventuellt regeringspartier.

De som inte vill uttala om partierna är Sannfinländarna Vesa-Matti Saarakkala och Maria Tolppanen.

Centerns Mika Lintilä och Mikko Savola och Samlingspartisten Susanna Koski ville inte säga något om regeringens konstellation.

Från SFP ville inte Joakim Strand eller Mats Nylund uttala sig.

Centern givet - men vem annan?

De riksdagsledamöter som däremot tar ställning till kommande regeringspartier är enhälliga om att åtminstone Centern ska vara med. Centerpartisten Lasse Hautala och Sannfinländaren Reijo Hongisto nämnde även Sannfinländarna som ett regeringsparti.

Hongisto vill också ha med Socialdemokraterna. Hautala vill ha med antingen SDP eller Samlingspartiet, beroende på hur regeringsförhandlingarna framskrider.

- Centern blir statsministerparti och två eller tre partier sitter med dem. De är något av de fyra största partierna. Betydande frågor för regeringsprogrammet är ekonomipolitiken, säger Antti Kurvinen från Centern.

Harry Wallin (SDP) tror att tre stora partier delar på ministerportföljerna, men frågan är vilka de är i såfall. Den förra regeringen med sex partier visade att en regering med för många partier försvårar arbetet.

Kristdemokraten Peter Östman tror att hans parti har förutsättningar att bli regeringsparti.

- En center-höger regering vore bra. Kristdemokraterna fyller åtminstone två av regeringsförhandlare Juha Sipiläs villkor och i regeringsprogrammet finns likadana gemensamma mål partierna emellan, säger Östman.

Finansutskottet lockar mest

Flera av riksdagsledamöterna från Vasa valkrets har siktet inställt på en plats i finansutskottet. Peter Östman, Mats Nylund, Joakim Strand, Harry Wallin och Lasse Hautala vill alla vara med i finansutskottet.

Centerns Mika Lintilä vill också ha en plats i finansutskottet och är intresserad av att svinga ordförandeklubban. En plats i statsrådet intresserar också om möjligheten kommer.

Susanna Koski (Saml.) prioriterar frågor inom arbete och ekonomi men också jord- och skogsbruksekonomi. Ekonomiutskottet och försvarsutskottet intresserar Koski.

De österbottniska riksdagsledamöterna intresserar sig för jord- och skogsbruksfrågor. Förutom Susanna Koski är också Lasse Hautala, Harry Wallin, Mikko Sivola, Reijo Hongisto och Mats Nylund intresserade av dessa frågor.

Joakim Strand (SFP) meddelar att han förutom ekonomifrågor också har ögonen på framtidsutskottet på grund av eget intresse, men också för utvecklandet av Vasaregionen.

Maria Tolppanen (Sannf.) berättar att hon är intresserad av arbets- och jämställdhetsfrågor och social- och försvarsärenden.

Antti Kurvinen vill ha en bra ställning i riksdagsgruppen och uppgifter som berör valkretsen. Vesa-Matti Saarakkala (Sannf.) ville inte spekulera om utskott och frågor.

Centerns riksdagsledamot Tuomo Puumala deltar i regeringsförhandlingarna och ville därför inte kommentera.

Yle Pohjanmaa/ Hanne Leivo