Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De säljer sitt hår för att klara livhanken

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:01.
Annons om köp av hår i Donetsk

”Vi köper hår till högsta pris” eller ”Hår – bra betalt” stod det på plakat runtom i staden Donetsk i östra Ukraina. Jag blev nyfiken eftersom jag inte på någon annan ort sett sådana erbjudanden.

Donetsk är ju en stad i krig. Även om vardagslivet ser rätt normalt ut hörs det kanonbuller i bakgrunden, inte så ofta dagtid men nästan oupphörligt under nätterna. Strider pågår i stadens norra delar.

Central gata i Donetsk

En sen lördagseftermiddag var jag ute på promenad. Det var lite regnigt och gatorna var folktomma. Det var en nästan kuslig stämning. Bara några få bilar syntes till och så gott som inga människor. Och så då de oregelbundna smällarna av eldgivning på avstånd. Jag frågade en ung man jag mötte om det alltid är så här tomt på lördagar.

- Det pågår ett krig och dessutom regnar det, var hans lakoniska svar.

En stund senare mötte jag en äldre dam och frågade henne om hårförsäljningen.

Det visade sig att det faktiskt finns en hel del firmor som köper hår. Damen berättade att håret mäts, vägs och grovleksbestäms. Utgående från det avgörs priset.

- Men de köper inte färgat hår och inte heller grått hår, sa damen.

Hon berättade att hon själv hade haft en lång fläta då hon var ung. Då hon lät klippa av den sparade hon den. Och nu, femtio år senare kom den väl tillpass. Hon sålde sin fläta den här vintern då hon inte hade fått någon pension på flera månader.

- Ni ska skynda tillbaks till hotellet, sa damen plötsligt. Om de börjar skjuta hitåt har ni ingenstans att gå för att söka skydd.

Hon var så bestämd och skyndade också själv hemåt att jag aldrig fick en chans att fråga hur mycket betalt hon hade fått för flätan. Visst är det hur som helst rätt intressant att det alltid dyker upp sådana som hittar sätt att berika sig på andras nöd.

Möten och människor