Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Die Saunameister

Från 2015
Uppdaterad 02.05.2015 12:21.
Kvinna på isen i Imatra omgiven av hinkar
Bildtext Heilig Abend in Imatra

En bastu liten som en hundkoja uppe på ett biltak, en kvinna insmord i lera med ett vinglas i hand och sittande i ett brunt badkar, tre hundar högst upp på bastulaven… här några av fotografen Päivi Eronens bilder på utställningen Die Saunameister.

Päivi Eronens bilder har kommit till sedan slutet av 1990-talet. Nu ställer hon ut dem på Finnland-Institut in Deutschland, Finlandsinstitutet i Tyskland, beläget i Berlin. Här finns ett tjugotal ögonblicksbilder av människor och djur både uppe på laven, i vakar och på ängar.

kvinna med vinglas i lerbad
Bildtext Bad mit einem Glas Wien, Kurikka 2006

Strikta basturegler

En rundvandring bland Eronens bastubilder tillsammans med Finlandsinstitutets informatör Marion Holtkamp blir samtidigt till en berättelse om hur bastun uppfattas i Tyskland. Bilden hon ger är att tysken inte vill vara efter finländaren i sitt bastubadande. Samtidigt är attityden till bastun ändå rätt annorlunda i Tyskland.

- Det finns sådana lustiga basturegler i Tyskland, säger Holtkamp, som också talar om pausögonblickens poesi:

Utställningen väcker uppmärksamhet

Holtkamp berättar att Eronens bilder har väckt ett stort intresse. Utställningen har hittills setts av allt ifrån fotografiskt intresserade till professionella bastuägare.

I en stad med en del dagar omkring trehundra vernissage samma kväll är det inte självklart att pressen skriver om ens utställning. Holtkamp är exalterad över att Die Saunameister har fått en ingående artikel i Tagesspiegel, enligt henne Berlins främsta dagstidning.

I en djupanalys gör artikelförfattaren konsthistoriska jämförelser mellan Eronens bilder och konstnärer som Cézanne, Renoir, Picasso. I artikeln handlar det bland annat om de tre gracerna:

I artikeln ingår också intressanta tankar om att det i Eronens bilder handlar om det dubbeltydiga med att vara skamlös. En del känner ingen skam medan det finns de som borde lära sig att ha mindre skamkänslor. Dessutom uppfattar skribenten att det handlar om modet att visa att man blir äldre – två inte så vanliga teman inom fotografiet, konstaterar Holtkamp.

Ingenjörsfantasi

Personligen beundrar Holtkamp alla ingenjörskunniga, som är så pass skickliga att de har kunnat förverkliga sin helt egna bastu, t.ex. inne i en gammal bil eller uppe på taket till en, som här uppe på en vit Lada.

Man invid sin Ladabil med en liten bastu på taket
Bildtext Lada-Sauna, Teuva 2006.

Förutom synen på sam- och särbastu för Holtkamp också fram den tekniska kunnighet som har krävts av Päivi Eronen när hon har fångat exempelvis bastukvastarnas rörelser i sitt fotografi. Fuktigheten både i en rök- och i en vanlig bastu har ofta lett till en kamp mot suddiga linser.

Seden, kanske främst i Österbotten, att bada torv- eller lerbastu uppfattar Holtkamp som mycket intressant. Den var för henne en total nyhet som gör henne nyfiken. Hon skulle våga prova nästa gång hon reser till Österbotten, säger hon .

Hundar på laven

Du är helt galen, hade Holtkamp däremot svarat till den som hade sagt att nästa fotoutställning på Finlandsinstitutet skulle komma att innehålla bilder med hundar uppe på bastulaven.

Som helt originell uppfattar Holtkamp bastun som till stor del består av is. Hon hoppas bara att det inte blir farligt för bastubadaren när isen smälter.

Fyra kvinnor i en isbastu
Bildtext Eissauna in Vuonislahti 2006

För egen del kan jag säga att det har varit en intressant rundvandring tillsammans med Marion Holtkamp på Finlandsinstitutet i Tyskland. Att mitt emot Friedrichstraße-station i centrala Berlin dyka in i något så bekant och exotiskt som vår finländska bastu och samtidigt få en inblick i hur detta bekanta kan praktiseras så annorlunda, det är givande.

Päivi Eronens Die Saunameister kan ses på Finlandsinstitutet i Berlin fram till och med den 30 april 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan