Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åkergrodan kan tacka EU för lyxliv

Från 2015
Magnus Östman letar efter grodor
Bildtext Magnus Östman letar efter grodor.
Bild: Yle/Stefan Paavola

En ovanlig gäst på Kråkö i Borgå har blivit inneboende med specialdesignat hem. Åkergrodans boplats fixas till enligt alla konstens regler.

Åkergrodan är inte särskilt sällsynt i Finland, men den är hotad inom EU. Därför är det i de flesta fall förbjudet att störa dess livsmiljöer. På Kråkö i Borgå går det i själva verket åt andra hållet, grodan får ett lyxigare hem än den kan tänka sig. Det är grustäktsbolaget Rudus som ställer i ordning för grodan.

Biolog Magnus Östman menar att grodan har en instans att rikta sitt tack till.

- I det här fallet kan åkergrodan tacka EU för att den troligen kan leva kvar här på Kråkö ganska länge.

Själv var Östman skeptisk då han fick höra att Rudus skulle ta hand om grodan, han var osäker på vad tanken bakom det var, men nu tycker han att det är lugnt.

- Efter att ha tagit del av deras informationsmaterial och intervjuat några av biologerna som är med i Rudus biodiversitetsprojekt, så tror jag nog att de har alldeles ärliga avsikter.

Accepterar grodan sitt nya hem?

Rudus infoskylt invid dammen som är gjord för åkergrodan
Bildtext Här får åkergrodan ett nytt hem.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Magnus Östman gläds över att grustäktsbolaget har tagit sig an projektet att bevara grodan på Kråkö. De har grävt en ny damm, dit det är mening att grodan ska flytta från den gamla dammen. Den nya dammen är gjord enligt alla konstens regler med hjälp av biologisk expertis.

- Det ska bli intressant att se efter lekperioden, som antagligen pågår just nu, hur åkergrodan har accepterat den här livsmiljön, säger Östman.

Kråkögrodorna är inte ensamma åkergrodor i Östnyland, de har upptäckts också på annat håll.

- Den finns helt säkert på andra våtmarker och sjöstränder. Den östnyländska populationen står och faller nog inte med den här Kråköförekomsten, men forskare som har studerat just de här grodorna menar att populationen här är ovanligt stor och livskraftig.

”Wååpp wååpp!”

Östman berättar att åkergrodan inte är helt enkel att skilja från den vanliga grodan bara på basis av utseende. Däremot är det enklare att skilja dem åt i skymningen, då man kan höra hur de låter.

- Åkergrodan har ett ”wååpp wååpp”-läte, som helt skiljer den från den vanliga grodans knorrande, rullande läte. Det är det överlägset enklaste sättet att skilja dem åt.

I närheten av åkergrodans bosättningsområde på Kråkö rör sig en hel del människor på somrarna. Badstranden alldeles intill bruka vara mycket populär, men det lär inte störa grodan.

- Det ska nog gå alldeles utmärkt, trots att där rör sig många badgäster. Jag ser ingen konflikt där, säger Östman.