Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Gastande föräldrar förstör nya domare”

Från 2015
Uppdaterad 27.04.2015 12:59.
Martin Stenström i Sportmåndag 27.4.2015
Bildtext Martin Stenström i Sportmåndag 27.4.2015.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Domarbristen är stor inom många idrottsgrenar. I fotboll skrämmer föräldrar och åskådare nya domare då de skriker och skäller på dem.

Alla inblandade i en fotbollsmatch borde ha större överseende med nya domare, säger Martin Stenström. Han har ett förflutet som fotbollsdomare och domargranskare.

Han gästade Sportmåndag den 27:e april. Många nya unga domare får ett uselt mottagande i sina första matcher.

- En bidragande orsak är säkert, tyvärr, att mottagandet den nya domaren får av entusiastiska mammor, pappor och tränare kan vara så dåligt att domaren tänker det här vill jag inte satsa min fritid på, säger Stenström.

Domaren blir förolämpad för minsta lilla fel eller misstag han eller hon gör på planen.

- De som inte är riktigt ”normala” klarar av den första chocken och anser att de ändå vill vara med.

Vissa kan bete sig svinaktigt

Stenström säger att föräldrar som beter sig dåligt är vardagsmat på fotbollsmatcherna.

- De mest intresserade föräldrarna beter sig i värsta fall riktigt svinaktigt på matcherna.

Ibland kan det till och med urarta i slagsmål.

- Jag har två gånger sett att två mammor börjar slåss under en match. En gång såg jag två mammor till spelare från samma lag slåss med varandra. I båda matcherna var pojkarna som spelade kanske tio eller elva år gamla, säger Stenström och skakar på huvudet.

Han undrar om det är en modell som fotbollsföräldrarna vill ge sina barn.

- Här finns det mycket plats för förbättringar.

Krävs ett filter

Stenström säger att det för mera erfarna domare handlar om att kunna filtrera bort de värsta glåporden som åskådarna skriker.

- Vetskapen om att man kan de här 17 reglerna bättre än alla andra är något som får en domare att gå vidare.

I en fotbollsmatch gör alla inblandade, spelare och domare, misstag. Stenström säger att en domare gör färre misstag än en enskild spelare.

- Det kunde någon gång vara bra för dem som skriker på matcherna att räkna de solklara fel domaren gör och hur många fel spelaren gör. Då när domaren gör klart flera fel än spelaren, så då kan man kanske säga någonting. Jag har aldrig sett en sådan match.

Finns rum för kulturarbete

Åskådare som har betalat inträde till en seniormatch har inte heller någon rätt att gasta oförskämdheter åt domare eller motståndare, anser Stenström.

- Att man betalar inträde till en match berättigar inte till att bete sig som en idiot. Supportrarna borde koncentrera sig på att heja på det egna laget i stället för att vara svinaktiga mot motståndarlaget.

Det finns rum för kulturarbete här, säger Stenström.

- Det arbetet startar från juniorlagen och speciellt av tränarna där. Kravet bör vara att man beter sig vettigt. Samma krav ska också ställas till spelarnas föräldrar.

På läktaren kunde också andra åskådare reagera på till exempel rasistiska påhopp.

- Det kunde öppna folks ögon om någon mitt i allt stiger fram och säger att ”det du nu håller på med är inte okay”. Det kunde vara värt ett försök, anser Martin Stenström.

Radio Vega Västnyland

18:08

Diskussion om artikeln