Jordbrukare vädjar: köp inhemskt!
30 cent för en portion pyttipanna med ett stekt ägg. Så mycket får producenten. I affären skulle du betala 1,30 euro. Jordbrukarna vill ha en rimligare fördelning av priset på mat. Skulle 1,50 euro vara för mycket frågar sig jordbrukarna?
Lantbruksproducentförbunden SLC och MTK ordnade på måndagen en nationell demonstration genom att sälja pyttipanna, köttsoppa och mjölk till producentpris på 19 orter i landet.
- Meningen är att konsumenterna ska vakna och förstå hur utsatta jordbrukarna är idag, säger Terhi Löfstedt som är regionchef för MTK i Egentliga Finland.
"Köp inhemskt!"
- Genom att köpa inhemskt och vara beredd att betala lite mer för råvarorna så garanterar vi att vi har ett inhemskt jordbruk också i framtiden, säger Löfstedt.
- Varför ska maten vara gratis? Den ska inte bli jättedyr, men ett lite högre pris skulle göra livet drägligare för de som jobbar mest med maten - jordbrukarna, säger Löfstedt.
Många ville äta billig pyttipanna
På Salutorget i Åbo delade jordbrukarna ut pyttipanna för 30 cent, men de önskade gärna att lunchbesökaren skulle betala 50 cent, vilket skulle vara ett mer rejält pris för portionen. En lång kö uppstod direkt och många ville äta av den billiga maten.
Vad berättar den långa kön?
- Visst talar det om att vi uppskattar inhemsk, ren och hederlig mat, säger Löfstedt. Men hon medger att den långa kön också talar om att folk i gemen är mycket intresserad av äta så billigt som möjligt.
Vilken är handelns ansvar?
Mika Kavander från Sagu har mjölkkor och han är bekymrad över handelns starka position i Finland.
- Vi har två stora kedjor. De bestämmer priset och vi producenter får nöja oss med en lite skärv av priset.
Vad kan konsumenten göra åt den skeva fördelningen av vinsten?
- Inte mycket. Köp inhemskt. Men det påverkar inte nödvändigtvis fördelningen av konsumentpriset, säger Kavander.
- Jag vägrar se på saken så svart-vitt säger Löfstedt. Hela matkedjan har rätt till sin andel av slutpriset, men vi efterlyser en mer rättvis fördelning.
Vem ska fördela priset rättvisare?
- Genom att alltid köpa inhemskt visar vi för handeln att vi uppskattar inhemsk mat och att vi är beredda att betala lite mer för den, då förbättras också jordbrukarnas förhandlingsposition, säger Löfstedt.
Kavander är mer skeptisk till konsumentens möjligheter att påverka.
- I gallupar säger finländarna alltid att de är beredda att betala mer för inhemska livsmedel. Men i praktiken är det prislappen som avgör. Kanske någon form av folkstorm på sociala medier som kräver att bonden får en bättre ersättning skulle hjälpa? funderar Kavander.
Lantbruksproducentförbunden SLC och MTK överräckte en appell för en rimligare fördelning av priset till representanter för K- och S-kedjan under sin demonstration på Salutorget i Åbo idag.