Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Popcult Helsinki - fansens fest

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Kvinnor utklädda till Pearl och Jasper från "Steven Universe" på Popcult Helsinki 2015.
Bild: Yle/Anna-Maija Kalén

Är du oroad över att du inte vuxit ur din kärlek till Harry Potter? Kan du rabbla upp alla detaljer om Star Trek? Har det hänt att du fått bekämpa lusten att dra på dig dina alvöron när du skall gå till jobbet?

Om så är fallet kan jag bara säga: du är inte ensam. Det finns många som älskar vissa filmer, serier och spel med en hängivenhet som får allt annat att blekna. Och nu har dessa proffs-fans fått ett nytt forum att vallfärda till: Popcult Helsinki.

And when they built it - everybody came. Biljetterna till evenemanget sålde slut i förväg och man kan redan ana sig till att det blir en fortsättning.

Popcult...what?

Fan-kulturen har redan tidigare haft många mötesplatser. I specialtidskrifter, på nätet och i verkligheten. Föregångarna till Popcult Helsinki är de gemenskaper som funnits i anslutning till scifi-världen och anime-sektorn. Nu fanns det ett behov av att skapa en träffpunkt öppen för alla sorters fans. Från alla världar. Och dimensioner.

Så vad gör man då? Tja, man kan flanera runt och njuta av folks kostymer - det här är nämligen platsen som får Eurovisionens samlade artistgarderob att verka grådaskig. Kunskap kan man inhämta via föreläsningar om t ex tidsresor på film - dock enbart i teorin. Och så kan man mjuka upp sittmusklerna genom att gå på Marvel-dans och lära sig superhjälteinspirerade "moves".

För visst är det uppenbart att "Spidermans" armrörelse när han kastar ut sina nät påminner om Travoltas discostil? Eller att Thors hammarslag har något rytmiskt över sig?

Marvel Dance - Spela upp på Arenan

En för alla...

Det har redan sagts att Popcult Helsinki är till för alla fans. Oberoende av om man uppger Midgård eller Baker Street som sin mentala hemadress. Och när man traskar omkring i Kulturhuset är den välkomnande och varma atmosfären nästan påtaglig. Här får alla vara med. Det spelar ingen roll vad du gillar - huvudsaken är att du vågar visa det.

Det tar en stund att sätta fingret på vilket traditionellt fan-element det är som saknas. Men plötsligt drabbar insikten en som en blixt från en klar scifihimmel: här finns inget av den aggressiva "mitt lag är bättre än ditt lag"-ton som kan ljuda i vissa sportsammanhang. Det betyder ändå inte att tävlingsmomentet saknas - men det skall vi återkomma till.

Först skall vi träffa en av arrangörerna.

Sofia Flinck är för dagen omvandlad till en av sina favoritrollkaraktärer. I tio års tid har hon aktivt sysslat med cosplay - dvs att klä ut sig till diverse film, spel & tv-seriehjältar. Hon har rest runt världen på olika evenemang för att nu mellanlanda som arrangör för Popcult Helsinki.

Sofia Flinck utklädd till Jasper från "Steven Universe" på Popcult Helsinki 2015.
Bild: Yle/Anna-Maija Kalén

Sofia Flinck - arrangör

5:40

Varför jag talar om att mellanlanda? Jo, för att populärkultur i allmänhet och cosplay i synnerhet inte är det enda Sofia ägnar sig åt - nej, just nu ser hon fram emot den första juni. För då skall hon... nej, inte gå ännu en kurs i mediekunskap som lär vara den mest populära studieinriktningen bland popcult-besökare... nej, den första juni blir hon prästvigd. Och någon konflikt mellan sin hobby och sitt kommande yrke ser hon inte.

- Vissa sysslar kanske med dans eller samlar på frimärken - jag sysslar med det här, säger hon. Och så glider vi helt naturligt in på ett samtal om hur sciencefiction-genren de facto genomsyras av religiösa symboler som öppnar för teologiska resonemang.

Kläderna gör fanset

Sofia är inte ensam om att vara klädd i kläder som för tankarna i riktning mot scifi-världen. Det är mycket silver och spandex i korridorerna. Och det blir onekligen effektfullt när dessa glansiga gestalter från fjärran galaxer möter murriga gestalter från världar där alver och älvor är naturliga inslag.

Här och där ser man anime-fans med vitpudrade ansikten och kroppar prydda med pastellprakt och plötsligt dyker det upp en gulligt burrig mjukisfamilj. Jag skriver detta fullt medveten om att jag missar massor av nyanser - jag är inte helt på det klara med skillnaden mellan "anime" och "manga"-looken och har inte heller full koll på hur det här med älvor och alver hänger ihop.

Men även om jag inte har koll på nyanserna så har jag inte svårt att förstå att varje utstyrsel planeras i detalj. Eller att riktiga fans lägger ner sin själ i det hela. De mest entusiastiska har till och med förberett olika varianter för lördag och söndag.

Gymnasieeleven Tove Anttonen medger att det hela kostar både tid och pengar. Men tillägger att det nog går att komma billigare undan - om man försöker.

Tove Anttonen utklädd till Grunkle Stan i "Gravity Falls" på popcult Helsinki 2015.
Bild: Yle/Anna-Maija Kalén

Tove Anttonen - cosplayer

2:20

Egentligen är det inte så konstigt att sanna fans väljer att satsa på sina dräkter. Dräkterna är det yttre tecknet på tillhörighet, det är via dem man konkret kan ge uttryck för sin kärlek. Är man riktigt duktig har man möjlighet att tävla i cosplay - i mindre och större skala. Det ordnas till och med världsmästerskap i cosplay. Då handlar det om att håva in poäng för såväl hantverket som för hur väl man motsvarar sin rollkaraktär.

"Det låter som upplägget i t ex isdans - man får poäng för teknik och utförande" säger jag snusförnuftigt och Sofia nickar vänligt samtidigt som hon tillägger: "Och kryddat med väldigt mycket Eurovisionsfeelis".

Hedersgästen

Ingen festival eller happening är namnet värt utan en hedersgäst och det gäller även för Popcult Helsinki. Denna första gång som evenemanget ordnas har man bjudit in Jarmo Koski som under sin karriär gett röst åt en mängd tecknade karaktärer.

Jarmo är med andra ord en "doldis" i ordets bokstavliga bemärkelse. Närvarande i mycket av det utbud som popcult-deltagarna vuxit upp med - men utan att bli igenkänd på gatan.

När vi fångar honom under en kaffepaus är han uppenbart glad över fanpublikens uppmärksamhet. Och imponerad av hur mycket de som kommit för att lyssna vet om de karaktärer han jobbat med under trettio år.

Hedersgästen Jarmo Koski på Popcult Helsinki 2015.
Bild: Yle/Anna-Maija Kalén

Jarmo Koski - hedersgäst

2:47

Harry Potter for ever

Två som antagligen vet mer om Harry Potter än Rowling själv är Snive Kaukonummi och Tiia Korhonen. De laddar upp inför dagens Potter-träff utan att ha riktigt klart för sig hur det hela kommer att gestalta sig. Men det spelar ingen roll - de är vana vid alla varianter av möten. Det finns t ex en aktiv Potter-gemenskap på nätet - en plats där man kan njuta av att analysera detaljer och spekulera i hur det gick sedan. Efter det att Rowling slutat skriva.

När klockan slår 14.30 lomar Doctor Who-fansen ut ur rummet och ger plats för ett trettiotal internatklädda flickor som sätter sig i en ring på golvet. Rutinerat drar man upp riktlinjerna för presentationsrundan. "Hej jag heter det och det - min signatur på nätet är den och den - jag är så och så gammal - och jag hör hemma i den här korridoren på Hogwarts".

- Hej jag heter det och det och jag är alkoholist, säger en av flickorna och drar ner skrattsalvor. Och visst är likheten med ett AA-möte slående. Det finns bara en skillnad - här handlar det inte om att försöka göra sig fri från ett beroende, här handlar det om att hålla det vid liv.

Vi lämnar salen när diskussionen börjar handla om vem som besökt Potter-världen i England och vilka Potter-larpar man deltagit i. Larp? Live Action Role Play - dvs rollspel.

Harry Potter-fans på Popcult Helsinki 2015.
Bild: Yle/Anna-Maija Kalén

Snive Kaukonummi och Tiia Korhonen - fans

1:25

En stund senare ser vi Snive och Tiia inbegripna i ett livligt samtal i den aula där man kan posera för foton. Och det är ungefär det sista som händer under Popcult Helsinki 2015. För den här gången. Men det är lätt att föreställa sig att planeringen inför nästa cosplay, larp och expo-resa redan är i full gång.

Mer om ämnet på Yle Arenan