Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pyttipanna-protest mot låga producentpriser

Från 2015
Uppdaterad 27.04.2015 14:48.
Pyttipannaprotest på Narinken i Helsingfors
Bild: Lehtikuva

De finländska lantbruksproducenterna MTK och SLC arrangerar en nationell kampanj som inleds i dag med evenemang - så kallade pyttipanna-protester - på19 orter runtom i hela landet.

Producenterna protesterade mot låga producentpriser. I över 20 städer runt om i Finland kunde man köpa pyttipanna och mjölk (cirka 250 gram) till producentpris - för 30 cent. Enligt lantbrukarna skulle priset i matbutikerna vara
1,50 euro.

Lantbrukarnas inkomster minskade enligt Naturresursinstitutet med en tiondel i fjol, och det här året väntas bli det ekonomiskt sämsta för lantbrukarna under hela 2000-talet.

Målsättningen med kampanjen är att peka på prisets fördelning inom matkedjorna. Kampanjen pågår till slutet av augusti 2015.

I Svenskfinland arrangerades evenemang på Narinken i Helsingfors samt på torgen i Vasa, Pargas och i Mariehamn.

Under evenemanget delades det ut information om den finländska matproduktionens situation. Alla hade också en möjlighet att betala ett rättvisare pris för maten för att visa uppskattning för de finländska producenternas arbete.

Producenten vill väcka diskussion om kvaliteten på den finländska maten, ansvarsfullhet och det finländska jordbrukets framtid.

Forskning har visat att konsumenterna värdesätter inhemsk mat, påpekar producenterna.