Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Tillbaka till Nepal så fort som möjligt"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jordskalv i Katmandu
Bildtext Jordbävningen i Katmandu var förödande.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Ben Westerling arbetar i Nepal, men av en slump råkade han befinna sig på arbetsresa i Finland när den stora jordbävningen ägde rum i lördags. Hans dotter är fortfarande där, och lyckligtvis i säkerhet.

Lördagens jordbävning i Nepal mätte 7,9 på Richterskalan. Det är den värsta jordbävningen på 80 år i landet, och över 3200 personer har mist livet. Hjälparbetet är i full gång men förhållandena är svåra. Telefonnätet är överbelastat och el är en bristvara, så att få kontakt med personer i området är svårt.

Ungefär 170 finländare befann sig i Nepal när jordbävningen ägde rum, och ännu i går hade man inte fått kontakt med alla.

Ben Westerling är regionchef för Finska Missionssällskapet i Nepal och Pakistan, och för tillfället är han hemma i Finland på arbetsresa. Hans dotter arbetar också i Nepal, och hon är fortfarande där. Nu vet Ben att hon är i säkerhet, men det tog en ganska lång tid innan han fick klarhet i vad som hänt.

- Jag talade med de andra innan jag kunde tala med henne, men vi har tränat mycket inför sådana här situationer. När jordbävningen kommer har vi en plats där vi samlas, och hon tog sig dit på egen hand, säger Ben.

Höll på att hamna under en mur

Ben berättar att hans dotter var ute och cyklade när det hände, och att hon var nära att hamna under en mur som föll.

- Men hon tog sig till platsen där alla FMS-arbetare nu befinner sig. Jag hade just Skype-kontakt med dem, och de är alla i säkerhet, säger Ben.

Ben har själv varit med om en jordbävning i Pokhara i Nepal. Den rörde sig mellan fem och sex på Richterskalan.

- Känslan av att det inte finns något stadigt att stå på är underlig och skrämmande, säger han.

Eftersom jordbävningar är vanliga i området får alla som kommer dit för att arbeta en ordentlig genomgång angående vad en jordbävning är och hur man ska agera när en sådan inträffar.

Läget har förbättrats

Ben har haft kontinuerlig kontakt med de andra missionärerna, och det verkar som om läget ser mer hoppfullt ut nu än för bara en dag sedan.

- Läget i Katmandu är lite bättre för tillfället, och det går rykten om att 300 lastbilar kommit igenom från Indien med varor. Man säger att butiker har öppnat och att flygfältet fungerar igen efter att ha varit stängt på grund av efterskalven.

Själv försöker Ben resa tillbaka till Nepal så snabbt han kan.

- Jag är på väg dit så fort jag bara kan. Min fru och jag åker tillbaka för att delta i återuppbyggnadsarbetet. Det här har helt slagit runt alla planer vi haft, så nu kommer vi att jobba för det här framöver, säger Ben.