Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"De blev fast i en fälla"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Skadat tältläger i det jordbävningsdrabbade området i Mount Everest
Bildtext Ett skadat tältläger i det jordbävningsdrabbade området i Mount Everest.
Bild: EPA/AZIM AFIF

Flera bergsklättrare på Mount Everest skadades i samband med jordbävningen i Nepal. Klättraren Mia Graeffe har flera vänner på plats, som lyckligtvis har klarat sig.

Mia Graeffe
Bildtext Mia Graeffe har fått kontakt med sina vänner på Mount Everest.
Bild: Privat

Jordbävningen i Nepal påverkade många bergsklättrare som befann sig på Mount Everest, och flera skadades av fallande stenblock och laviner som sattes igång av skalven. Att vädret varit dåligt har dessutom gjort det svårt för räddningsinsatserna att komma fram till olycksplatserna.

Mia Graeffe är själv bergsklättrare och har bestigit Mount Everest. Det första hon tänkte när hon hörde nyheten var ”inte igen”, eftersom det även förra året inträffade en stor olycka på berget. Mia har dessutom vänner som just nu befinner sig i området.

- Flera av dem var på norra sidan och där var de helt okej, men på södra sidan har skalven haft katastrofala följder, säger hon.

Kunde inte ta sig ner

Mia fick ganska snabbt information om att hennes vänner var uppe i läger 1, och så vitt hon vet har man kunnat evakuera en del klättrare därifrån.

- Isfallet är i så dåligt skick nu, att de inte kan ta sig ner genom det. De blev liksom fast i en fälla, säger hon.

Baslägret i nedre vänstra hörnet. Till vänster Everest, rakt fram Lhotse, till höger Nuptse och i mitten Khumbu isfallet. Klättrarna är strandsatta just ovanför isfallet i läger 1 på 6100 m höjd. De evakueras för tillfället till baslägret.
Bildtext Baslägret i nedre vänstra hörnet. Till vänster Everest, rakt fram Lhotse, till höger Nuptse och i mitten Khumbu isfallet. Klättrarna är strandsatta just ovanför isfallet i läger 1 på 6100 m höjd. De evakueras för tillfället till baslägret.
Bild: Mia Graeffe

Läger 1 ligger på 6000 meters höjd, och det så kallade isfallet är de farligaste etapperna när man klättrar från den södra sidan. Mias vänner befann sig alltså ovanför isfallet när jordbävningen inträffade, något som skyddade dem lite grann.

En lavin är som att träffas av cement

Vad kan du då göra om du befinner dig 6000 meter ovanför havsytan och marken börjar skaka? Inte mycket, visar det sig.

- Det gäller bara att hålla sig upprätt och se till att alla du klättrar med är i skick. Skakar det så att du börjar glida neråt är det bara att slå hackan i berget. Det finns inte så mycket mer du kan göra, säger Mia.

Läger 1 år 2012. Till höger den glaciär som rasade på isfallet 18.4. 2014. Den som nu rasat är lite utanför bilden till vänster.
Bildtext Läger 1 år 2012. Till höger den glaciär som rasade på isfallet 18.4.2014. Den som nu rasat är lite utanför bilden till vänster.
Bild: Mia Graeffe

Klättrarna har hjälm på sig, men träffas de av stenbumlingar är det som att hamna under ett granitblock. Tyngden och kraften i dem är enorma. En video från berget har spritt sig på nätet. Där filmar en bergsklättrare ett ögonblick när han och hans grupp möter en lavin. Hur kan man ens överleva en sådan situation?

- Du kan nog inte överleva om du blir under en stor lavin, för snön är som cement. När en lavin kommer ner har den också en tryckvåg framför sig, som kastar omkull folk och drar med sig enorma stenblock.

Lokalbefolkningen har det värst

I morse fick Mia höra att hennes vänner var okej, men fastän det finns många bergsklättrare på plats, vill hon inte att vi ska glömma lokalbefolkningen.

- Vi ska komma ihåg att de mest utsatta är de fattiga människorna som bor på olika ställen i de nepalesiska bergen. De har inga fina satellittelefoner och andra saker de kan kommunicera med för att få hjälp, säger Mia.

Satellittelefoner har däremot bergsklättrarna. Med hjälp av dem har de också kunnat ta sig ut på nätet för att meddela att de är okej.

- Här har nog Twitter och Facebook varit den största informationskällan. Det har också grundats en sida där man checka av att man är okej, och den har varit jättehjälpsam.

Nätet den viktigaste informationskanalen

Mia säger att man som utomstående alltid ska försöka använda nätet som informationskälla när det kommer till en kris.

- I katastrofsituationer ska man inte överbelasta nätet, för räddningspersonalen behöver allt nät de kan använda. Det att vi som inte har någon nödsituation börjar ringa dit är inte så bra. Vi kan istället följa med på nätet.

Mia litar mycket på sociala medier som informationskälla.

- Man kan följa med de stora expeditionerna, och de har personal som sitter i bland annat England och USA och uppdaterar, följer med och håller kontakt med klättrarna. De ger ut information och berättar vad som händer där timme för timme.

Mer om ämnet på Yle Arenan