Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

En nyhetseftermiddag i Kyrkslätt

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 13:36.
Pojkar sitter runt ett bord och tittar på pekplattor och smarttelefoner.
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

Det är en solig tisdag eftermiddag i Winellska skolan i Kyrkslätt och eleverna i 8 G droppar småningom in på biblioteket. Det är dags för träff med Yle Nyhetsskolan.

Sedan september 2014 har klassen deltagit i Yles nyhetsskola. De har skrivit egna webbtexter till Svenska Yles webbsidor och däremellan träffat sin mentor Ann-Charlotte Åkerholm.

Saga Lindfors, Emma Forsblom och deras mentor Ann-Charlotte Åkerholm
Bildtext Emma Forsblom och Saga Lindfors med sin mentor Ann-Charlotte Åkerholm.
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

Idag får de beröm.

- Sen när har barn varit så här fiffiga och mogna? Jag är imponerad! säger Åkerholm.

Saga Lindfors, Alma Haavisto och Emma Forsblom har skrivit en artikel om 13-åriga Saana Haglund som bloggar om böcker. Ann-Charlotte Åkerholm tycker att texten är proffsig:

- Ni skriver jättebra! Den här texten skulle när som helst kunna publiceras på våra webbsidor och ingen skulle fatta att det är barn som har skrivit den!

Saga och Emma tycker att det har varit roligt att få vara med i Yle Nyhetsskolan. Ingendera drömmer om att bli reporter men de tycker om att få prova på något nytt.

- Man måste tänka att andra människor ska vilja läsa vad man skriver, då blir det ju större än när man bara skriver uppsats i skolan, säger Saga Lindfors.

Speciellt glad är hon idag för berömmet.

- Det var ganska fint att få höra att vår text skulle kunna publiceras var som helst på Yles sidor, säger Lindfors.

Stöder skolarbetet

Läraren i modersmål Carita Rouvinen berättar att hon är otroligt stolt över sina elever när hon ser deras texter publiceras på Yles webbsidor.

Carita Rouvinen
Bildtext Carita Rouvinen tycker det har varit roligt att delta i Yle Nyhetsskolan.
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

- Att de är så duktiga!

Enligt Rouvinen har samarbetet med Yle fungerat som ett stöd för skolarbetet i och med att eleverna tvingas att både skriva, läsa, tänka och formulera sig. Dessutom får de öva sig med att kolla upp källor, referera och citera.

- Det viktiga är att de får göra allt det här på riktigt, inte bara skriva uppsatser om det som läraren tycker de ska skriva om, säger Rouvinen.