Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Andy Warhol Superstars intar Kiasma

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Kulturklipp video: Intervju med Simón Bergman - Spela upp på Arenan

Andy Warhol Superstars är en multikonstnärlig föreställning inspirerad av Warhol och hans Superstars, hans umgänge som bestod av framstående kändisar och konstnärer i 60-talets New York.

Med utgångspunkten i begreppet fame och med inspiration av Warhols filosofi bakom den till synes ytliga populärkulturen hävdar 25 medverkande artister och konstnärer genom dans, film, fotografi, performance, mode och musik att allt idag kan vara konst, det måste bara sättas i rätt kontext.

- Jag vill jobba med stora tvärkonstnärliga projekt och utmana användandet av Kiasmas utrymmen. Jag inspireras av andra människor, av vad de tycker och tänker. Det är enligt mig Andy Warhols kulturarv, säger film- och teaterregissören Simón Bergman, som ligger bakom konceptet för Andy Warhol Superstars.

Empty space is never-wasted space.

Wasted space is any space that has art in it.

Andrew Warhol

Pop art-ikonen

Andy Warhol var en visionär och cynisk filosof, som förutspådde teknologins revolutionerande inverkan på kommunikationen. Han var copy/paste-kulturens föregångare, en banbrytande gestalt och ikon inom popkonst.

Warhols påstående In the future everybody will be famous for 15 minutes har blivit om inte verkligt, så åtminstone möjligt i dagens samhälle. I Andy Warhol Superstars tas åskådaren med på en färd genom Kiasmas olika utrymmen tillbaka i tiden då Warhol ordnade multimediala The Exploding Plastic Inevitable-evenemang. Föreställningen kan ses som en levande tavla och happening som porträtterar popkonstens uppgång på 60-talet.

Självporträtt av Andy Warhol
Bildtext Andy Warhol: Självporträtt
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Många kända namn

Kring sig har Bergman samlat ett vitt spektrum av personligheter och talanger, så väl etablerade som nykomlingar. Medverkande i Andy Warhol Superstars är Jorma Uotinen, Kauko Röyhkä, Aapo Siikala, Sue Lemström, Christoffer Strandberg, Iida Kuningas, Julia Korander, Rebecca Viitala, Milla Puolakanaho, Tyra Therman, X-Adnan, Olga Välimaa, Crystal Clears, Markku Haussila och Timo Karvinen m.fl.

Andy Warhol Superstars på Kiasma i Helsingfors. 29.4.2015, kl.18:00. Obs! endast en föreställning.

Spela upp på Vimeo.

Mer om ämnet på Yle Arenan