Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sopbråk i Väståboland fortsätter

Från 2015
Uppdaterad 27.04.2015 18:05.
avfallshantering
Bild: Yle/Johanna Ventus

I Pargas har kritiken mot det nya sophanteringssystemet inte avtagit i och med att det tagits i bruk. Under veckoslutade blåste det åter upp till kritikstorm, den här gånger på sociala medier.

Ett inlägg av Greger Skärström på "Skärgårdspolitikernas Officiella Grillsida" på Facebook har tillsvidare samlat över fyrtio mer eller mindre upprörda kommentarer.

Skärström la upp en bild av sopor som låg kring avfallskärlen i södra hamnen invid Kyrkbacken i Nagu. Bilden var tagen redan på påskannandagen, men enligt Skärström låg det en hel del sopor kring kärlen också igår, söndag.

Överfulla avfallskärl i Nagu.
Bildtext Så här såg det ut kring sopstationen i Nagu tidigare i vår. Underveckoslutet hade det igen samlats sopor utanför kärlen som då var låsta.
Bild: Greger Skärström

Inte heller Skärström kunde lägga soporna från stugan i kärlet på söndag morgon eftersom det visade sig vara låst. En faktura för avfalllshanteringen hade skickats ut tidigare, men ingen nyckel till avfallskärlet.

Skärström, liksom flera andra berörda på "Grillsidan" förhåller sig mycket kritiskt till det nya avfallshanteringssystemet i Pargas. Enligt nya regler ska varje fastighet vara bundet till ett visst kärl. Redan innan systemet togs i bruk befarade många att det skulle leda till att sopor lämnades vind för våg. Nu uttryckte flera sin oro över att det kommer att bli fortsatta problem med sopor som dumpas på fel ställen.

Problemen ska åtgärdas

Yle Åboland kontaktade Åbonejdens avfallsservice gällande kritiken av avfallshanteringen. Cati Huhta, som svarar för invånarservicen, säger att de är medvetna om att allt inte ännu går som på räls med det nya avfallshanteringssystemet.

- Vi vet att det finns barnsjukdomar i ett nytt system och vi jobbar med att åtgärda problemen, säger Huhta.

Att Skärström fått en faktura men ingen nyckel säger Huhta att är ett beklagligt misstag.

- Det är frågan om ett enskilt fall, jag hoppas verkligen att det inte blivit flera kodfel, säger Huhta.

Soporna som samlats kring avfallsstationen i Nagu beror enligt Huhta inte på att det skulle finnas många fler stugägare som blivit utan nyckel till det kärl de har anvisats. Kring en tiondel av de berörda hushållen och stugorna har ännu inte varit i kontakt med avfallsservicen och har inte ingått något nytt avtal i och med ändringen i sopsystemet. Huhta antar att det är deras sopor som nu hamnat på villovägar då de kommit ut till stugan och upptäckt att sopkärlen nu är låsta.

Det finns alltså en del problem, men enligt Huhta var det trots allt inte så skräpigt kring sopstationen som diskussionen i Facebook-gruppen låter påskina. När personalen åkte ut för att kolla situationen på måndag morgon var kärlen så gott som tomma.

De som ännu inte har kontaktat Åbonejdens avfallsservice i frågan har nu fått brev av Pargas miljömyndigheter. Huhta tror att avfallsservicen ska kunna få bukt med problemet inom kort. Fram till dess kommer de att se till att stationerna städas tillräckligt ofta.

Hetlevrad debatt

Något som både Huhta och Skärström är överens om är att diskussionen kring sophanteringen väcker känslor till den grad att tonfallet kan bli onödigt hätsk. Även om Skärström själv är upprörd över bristerna i sophanteringen tycker han inte att det är okej att ta till personliga påhopp.

-Man ska inte kalla någon för idiot i en offentlig debatt, konstaterar Skärström.

Gällande fakturan som Skärström fått på posten berättar han att han blivit kontaktad per mejl där avfallsservicen beklagar saken.

Cati Huhta, när ska Skärström nu få sin nyckel?

-Den är redan på posten!