Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SD sparkar omdebatterade ungdomspolitiker

Från 2015
Uppdaterad 27.04.2015 19:20.
Gustav Kasselstrand och William Hahne.
Bildtext Gustav Kasselstrand och William Hahne.
Bild: Pressbild

Sverigedemokraternas partistyrelse har uteslutit flera frontfigurer inom ungdomsförbundet ur partiet. Orsaken är alltför radikala åsikter och samröre med högerextrema grupper.

Efter en uppmärksammad debatt om interna stridigheter inom Sverigedemokraterna har partiets styrelse valt att utesluta sju medlemmar. Två av dem är frontfigurer inom ungdomsförbundet (SDU), nämligen ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

Ytterligare sju har valt att självmant avsäga sig sitt medlemskap i partiet. Sverigedemokraterna har under några veckor gått igenom 24 personers kopplingar till högerextrema rörelser, i ett försök att "rensa" i medlemskåren.

De högerextrema organisationer eller rörelser som nämns i samband med dagens beslut är Fria tider och Nordisk Ungdom. Fria tider har av nättidningen Expo, som är specialiserad på främlingsfientliga rörelser, klassats som främlingsfientlig och rasistisk, medan Nordisk Ungdom klassas som högerextrem.

Kärnfrågan handlar om huruvida medlemmar av Nordisk Ungdom har tillåtits att vara medlemmar i SDU.

- Vi vet att Kasselstrand och Hahne har skyddat extrema krafter, det handlar om att man haft kännedom om dubbelregisterade medlemmar, man har även godkänt Nordisk Ungdom:s aktivister. Vi vet att man har samarbetat med extrema krafter - däribland Fria tider, säger partisekreterare Richard Jomshof.

Moderpartiet har också utrett kopplingar mellan ungdomsförbundet och Fria tider.

- Frontfiguren på Fria tider har varit med och skrivit SDU:s partiprogram. Det är helt oacceptabelt, sade Jomshof idag.

Ideologisk konflikt

Hahne och Kasselstrand meddelade redan tidigare idag att de inte kommer att ställa upp för omval när ungdomsförbundet väljer ny ordförande i höst, men de kommer att sitta kvar fram tills dess. Också SD:s Stockholmsdistrikt är inblandat i konflikten, eftersom Hahne, under ett stormigt möte tidigare i vår, valdes till ny ordförande för distriktet.

Partistyrelsen har inte ännu beslutat vad som ska hända med den ordförandeposten, som i och med dagens beslut inte innehas av någon.

Bakgrunden till den pågående konflikten handlar, om en ideologisk skiljelinje mellan SD och SDU, där ungdomsförbundet vill att partiet ska ha en mer hårdför nationalistisk linje. Den har även kallats för "bunkerfalangen" och har i flera respriser kritiserat moderpartiet.

Enligt Kasselstrand och Hahne utövar partieliten en osund maktpolitik och kontroll över medlemmar med radikalare åsikter. "Det största angreppet på interndemokratin i Sverigedemokraternas historia", skrev Kasselstrand och Hahne nyligen i en artikel på DN Debatt.

Partiets presschef Henrik Vinge sade inför beslutet, till Sveriges Radio Ekot, att Kasselstrand riskerade uteslutning bland annat på grund av samröre med andra högerradikala ungdomsförbund - men även på grund av tveksamheter kring var Kasselstrand står ideologiskt.

Han har ifrågasatt beslutet att partiet i första hand betecknas socialkonservativt och inte nationalistiskt. Kasselstrand anser att det här är en felaktig bild som partiledningen har försökt etablera, rapporterar Ekot.

Misstänkt dataintrång

Det interna bråket inom Sverigedemokraterna har fått mycket uppmärksamhet också på grund av en brottsanmälan om dataintrång på ungdomsförbundets kansli. En förundersökning om misstänkt dataintrång mot Sverigedemokraternas ungdomsförbund har inletts, skrev Dagens Nyheter för en tid sedan.

Misstankar finns att personal på SD:s riksdagskansli olovligen ska ha tagit sig in i SDU-ledningens mejl-konton. Flera polisförhör har hållits, erfar DN.