Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Betala 200 euro för att få plocka skräp längs vägarna

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 10:37.
Skräp vid riksväg 25
Bildtext Plocka skräp längs vägen? Någon i talkogänget bör vara utbildad ansvarsperson

Uppdaterad. Det går inte längre att vårstäda hur som helst. Det fick byborna i Norra Vallgrund i Korsholm erfara när de ville ordna städtalko längs vägarna.

Invånare som går med sopsäckar längs vägarna är enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) en fara både för sig själva och andra.

Ulla-Britt Sandström hör till föreningen som tänkte ordna talkot. Hon trodde knappt sina öron då hon fick höra om regeln.

- Alltså får man kasta skräp men det är inte tillåtet att plocka upp det? Det här har vi gjort i alla tider, redan när jag var barn, säger Sandström.

Kaj Mattsson.
Bildtext Kaj Mattsson.

Inte för att jävlas

Enligt NTM-centralen krävs det skilda ansvarspersoner då någon går ut i grupp och städar längs allmänna vägar. Bestämmelsen finns inskriven i Väglagen, enligt områdesansvariga Kaj Mattsson på södra Österbottens NTM-central.

- Bestämmelsen har tagits fram för att minska olyckorna, inte för att jävlas med folk och göra det besvärligt för dem, säger Mattsson.

Väglagen kräver alltså att den som jobbar längs statens vägar ska ha tillstånd. En i varje grupp som plockar skräpet måste ha gått kursen i vägskydd. Den kostar kring 200 euro. Det är mycket att betala för den som bara försöker göra en insats, tycker Ulla-Britt Sandström.

- Jag tycker det har gått till överdrift helt enkelt. Det är ju nästan samma sak som att gå ut och promenera på kvällen. Finns det barn med så har man som vanligt ansvar för dem, säger Sandström.

Okej att gå ut med barnen?

Enligt Mattsson finns inga undantag från lagen. Är till exempel en skolklass ute och plockar skräp och något händer så blir det rättssak. Då måste någon bära ansvaret.

- Lagen kräver tillstånd och har jag sett genom fingrarna med det så är det jag som skakar galler. Jag är inte säker på att jag vill ta det ansvaret, säger Mattsson.

Men är det så stor sak om några människor plockar skräp längs en väg?
- Nu är det bara så här enligt lagen. Jag kan till viss del förstå att folk tycker det är onödigt. Men om det händer en olycka så är det ingen skillnad om det var ett litet eller ett större jobb intill vägen, säger Mattsson.

Men om en förälder går ut med sina barn och plockar skräp och grannen kommer med, behövs tillstånd då också?
- Det är svårt att definiera exakt. Vi vet ju inte heller ifall någon tar med hunden och barnen och går ut och plockar skräp. Då är det så, vi vet inte om det och störs inte av det, säger Mattsson.

Enligt honom har NTM-centralen inte heller tänkt börja följa upp sådant. Kravet på en ansvarsperson gäller alltså allmänna vägar. För kommunernas och städernas vägar har NTM-centralen inget ansvar.

Vasabladet var först med nyheten. Bestämmelsen om ansvarspersoner har funnits åtminstone kring 15 år, men Vasabladet skriver att det är först på senare år som kravet har börjat beaktas.