Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fem före klart för Mästare 2015

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 14:48.
mästare2015
Bild: Yle / Linus Hoffman

Ida Jansson och Netta Kulmala från Åbo yrkesinstitut plockar fram borddukar och putsar vinglas efter vinglas på servitörsavdelningen. De vet inte vad tävlingsuppgifterna går ut på. Allt är hemligt fram till tävlingen.

- Själv är jag för gammal för att vara med, säger Jansson, men jag tycker de tävlande är skickliga och modiga.

Netta Kulmala och Ida Jansson förbereder Mästare 2015
Bildtext Netta Kulmala och Ida Jansson förbereder Mästare 2015
Bild: Yle/Linus Hoffman

I FM ingår 44 tävlingsgrenar och drygt 400 studerande under 20 år har kvalificerat sig till finaltävlingarna. Studerande bland annat från Åbo yrkesinstitut och från Axxell är med.

Man tävlar bland annat i bilskadereparation, tryckteknik, blomsterbinderi, hästskötsel, möbelsnickeri, elinstallation, servering och fastighetsservice.

- Jag ska gå och kolla på tävlingarna i mekatronik, säger service- och evenemangskoordinator Carina Heinonen, för jag har ingen aning om vad det är. Det roligaste här kommer att vara att se hur skickliga de unga studerandena egentligen är.

Dessutom visar företag upp sig, och studerande får följa med tävlingarna och knyta kontakter med arbetslivet. Det sistnämnda är kanske den viktigaste delen av evenemanget, tycker Heinonen.

Tävlingsuppgifterna har planerats och byggts för att motsvara verkliga arbetsmiljöer. De bästa studerandena får representera Finland vid EM och VM i yrkesskicklighet.

Mästare 2015 arrangeras i Åbo 5-7 maj. Arrangörerna räknar med 40 000 - 50 000 besökare under de tre dagarna.