Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Drömmen om mästerskapet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Fotbollsjuniorer på konstgräsplan.
Bild: Sophia Ehrnrooth

I fotoutställningen ”Drömmen om mästerskapet” fångar bildkonstnären Sophia Ehrnrooth unga fotbollsspelares drömmar om framgång och berömmelse, men också den tomhet som uppstår när en allvarlig skada tvingar en att ställa sig vid sidan av planen.

Messi, Ronaldo, Eremenko, Drogba, Zlatan ... på två videoskärmar i utställningslokalen i Glaspalatset i Helsingfors kan man se och höra killar i 10-13-årsåldern rabbla upp den ena idolen efter den andra.

Drömmen, och den uttalade målsättningen, för dessa killar är att en gång bli lika bra, lika berömda, lika rika och beundrade som de dyrkade idolerna på fotbollsarenorna runtom i världen.

Under några år har bildkonstnären Sophia Ehrnrooth aktivt följt och dokumenterat ett antal fotbollsjuniorer och deras vardag i ett dussintal fotografier som för tillfället finns utställda i Glaspalatsets utställningslokal.

Sophia Ehrnrooth
Bildtext Sophia Ehrnrooth
Bild: Sophia Ehrnrooth

-Fotografierna handlar om det slutna landskap som dessa juniorer går in i där allt kretsar kring fotbollsdataspel, matcher, träningar och idoldyrkan. Det är fråga om ett intensivt och passionerat varande, säger Sophia Ehrnrooth.

En svåruppnådd dröm

Faktum är trots allt att det är en mycket liten andel av världens alla miljontals fotbollsjuniorer som lyckas nå den allra högsta proffsnivån inom fotbollen, och ibland kan det vara en svår balansgång för en förälder att backa upp barnets dröm samtidigt som man vet att drömmen kan vara orealistisk, konstaterar Sophia Ehrnrooth, som också funderat över hur mycket man som förälder ska gå in för att stöda sitt barn.

- Jag har också ställt mig frågan om jag överhuvudtaget skall stöda ett barn till toppidrott: de uppoffringar ett blivande toppidrottslöfte tvingas göra är så pass stora att man måste fråga sig om man är beredd på dem.

Sophia Ehrnrooth har sökt svar på sina frågor i barnpsykologisk litteratur, och kommit fram till att det trots allt är viktigt att stöda ett barns drömmar, också om de ur en vuxen synvinkel kan te sig orealistiska.

- När de blir äldre kanske de av olika anledningar själva inser att drömmen inte håller: de kanske lägger av med fotbollen när andra hobbyer kommer in i stället, eller så tvingas de inse att deras talang inte är tillräcklig för att nå en hög nivå. Men det är inte heller rätt att aldrig få chansen att testa sin fulla kapacitet och att försöka nå sin dröm om att bli en toppspelare. Senare i livet kan de här drömmarna kanske förvandlas till något annat i ens liv, drömmarna kan man bära med sig in i andra områden i livet, tror Sophia Ehrnrooth.

Tunga besvikelser i unga år

Många fotbollsspelare drabbas av besvikelser och motgångar redan i unga år: å ena sidan kan man bli petad från ett lag, och man kan bli bänkad match efter match, å andra sidan kan man tvingas träna för mycket och för hårt, man kan drabbas av burn-out och dra på sig allvarliga skador.

En skada leder till en enorm psykisk process där ett barn som är van vid ett rörligt liv tvingas ta paus och ställa sig vid sidan av såväl planen som det etablerade kompisgänget. Samtidigt sätter frustrationen, rädslan och oron för framtiden in.

Men Sophia Ehrnrooth vill också se en positiv aspekt av att tvingas ta en paus:

- Det är som om bubblan spricker och man tvingas fundera över ens dröm: drömmen kan bli än starkare och sporra en att komma tillbaka, men man kan också komma att sätta drömmen åt sidan och ge utrymme för annat i tillvaron. Ens tillvaro som dittills varit rätt smal och fokuserad på fotbollen såväl på planen som hemma kan plötsligt fyllas med annat, och vänskapskretsen kan bli mer diversifierad.

Är drömmen värd sitt pris?

Enligt Sophia Ehrnrooth är det självklart att man som förälder går in för att stöda barnet i något som barnet upplever som viktigt.

- Det är oerhört givande att dela en gemensam erfarenhet med barnet. Samtidigt vill jag inte fördöma och säga vad som är rätt och fel: alla föräldrar kan av olika anledningar inte alltid vara en stödande förälder, och då får barnet kanske i högre grad hitta styrkan inom sig själv.

En insikt som Sophia Ehrnrooth fått under de två år hon dokumenterat fotbollsjuniorernas vardag är den krassa svart-vita värld av vinnare och förlorare som ungdomarna lever i.

Det som framför allt fascinerar Sophia Ehrnrooth är det starka dramat på planen – alla starka känslor som är i omlopp gör att man också som förälder tvingas jobba hårt med sina egna känslor, konstaterar Ehrnrooth.

”Drömmen om mästerskapet - en fotoutställning om fotboll” visas i Glaspalatsets utställningslokal i Helsingfors t.o.m. den 17 maj.

Lyssna på en intervju med Sophia Ehrnrooth om utställningens olika teman - längd 15 minuter:

Mer om ämnet på Yle Arenan