Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya riksdagen har öppnats

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 16:42.

Den nya riksdagen har öppnats vid en högtidlig ceremoni i Finlandiahuset. President Sauli Niinistö öppnade riksmötet och efter ceremonierna hölls det kaffebjudning.

Många ledamöter byttes ut i valet i april. I den nya riksdagen sitter 65 ledamöter som inte satt med i den förra. Nya är bland andra Harry ”Hjallis” Harkimo, Samlingspartiet, Anne Berner, Centern, Anders Adlercreutz, SFP, och röstdrottningen i Åbo Li Andersson, Vänsterförbundet.

Två nyinvalda ledamöter har flyktingbakgrund. De är Nazima Razymar, SDP, och Ozan Yanar, De gröna.

I skaran återfinns också en rad nygamla ledamöter, bland dem Eva Biaudet, SFP, Satu Hassi, De gröna och Matti Vanhanen, Centern. Centerns Paavo Väyrynen blev också invald men han tar inte emot uppdraget utan stannar kvar i Europaparlamentet.

Fler unga, färre kvinnor

Den här gången invaldes fler ledamöter under 30 år än tidigare men antalet kvinnor minskade en aning. Det är första gången sedan 1995 som kvinnorna blev färre. Framförallt centerväljarna har föredragit män medan de som röstade på Socialdemokraterna oftare satsade på en kvinna.

Enligt statsvetaren Åsa von Schoultz kan en orsak till att antalet kvinnor minskade vara att män känns som ett säkrare kort i svåra ekonomiska tider. Socialdemokraterna har tydligen inte heller lyckats locka tillbaka de män som försvann till Sannfinländarna i valet 2011.

Allvaret väntar i trånga rum

Den nya riksdagen sammanträder i Sibelius-Akademin eftersom riksdagshuset genomgår en omfattande grundrenovering. Bland annat läggs ventilationen om och flera tusen möbler restaureras. Också den stora granittrappan upp till huset byggs upp på nytt.

Utrymmena i Sibelius-Akademin är trånga och den förra riksdagens talman Eero Heinäluoma har skämtat om att debatterna kanske blir både intimare och livligare då ledamöterna ska sitta så nära varandra.

De får emellertid vänta ännu innan de kan inleda jobbet på allvar i den tillfälliga plenisalen och ta itu med de anpassningsåtgärder och reformer som ska genomföras under valperioden. Regeringsbildningen tar sin tid och först i juni kan de nya ministrarna börja jobba fullt ut. Det betyder att det egentliga lagstiftningsarbetet kommer i gång först i höst.

En av de första stora reformerna som den nya regeringen ska försöka ro i hamn är social- och hälsovårdsreformen. Den strandade på slutrakan i den gamla regeringen men nu har blivande statsministern Juha Sipilä (C) lovat raska tag. Om reformen ska bygga på samkommuner eller vara någon form av landskapsmodell är emellertid helt öppet.

Under sommaren ska budgeten för nästa år jobbas fram. Den väntas innehålla en rad sparåtgärder och eventuellt också skatteändringar. Vilka de blir klarnar åtminstone i stora drag då den nya regeringen presenterar sitt program för valperioden.

Allt om valet och den pågående regeringsbildningen finns samlat på Svenska Yles valsida.