Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fler intensivvårdsplatser i nygamla tornsjukhuset

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 15:18.
Det nyrenoverade tornsjukhuset i Mejlans.
Bildtext En del patienter och personal har redan flyttats tillbaka till nyrenoverade Mejlans tornsjukhus.
Bild: YLE/Hanna Rundell

Renoveringen av Mejlans tornsjukhus i Helsingfors är snart klar. En del avdelningar flyttade in redan i mitten av april och de resterande avdelningarna flyttar in i höst.

Tornsjukhuset i siffror

  • Renoveringen har kostat 120 miljoner euro.
  • Tornsjukhuset har nu 360 bäddplatser. Före renoveringen var de 540. Däremot har intensivvårdsplatserna ökat.
  • Genom förbättringar i tornhusets energieffektivitet sparar HUS 150 000 euro varje år.

Den tre år långa renoveringen har varit besvärlig för såväl patienter som personal och anhöriga, men nu börjar det bli klart. Till de viktigaste förbättringarna hör att betydligt fler patienter ryms in på intensivvårds- och intensivövervakningsavdelningen.

Dessutom har patienterna på avdelningarna fått mindre rum för 1-3 personer vilket innebär mera privatliv och mindre infektionsrisk. Alla rum har egen toalett och dusch.

- Vi är glada att renoveringen snart är klar och att vi gjort om en sjukhusbyggnad skyddad av museiverket så att den motsvarar ett modernt sjukhus behov, säger HUS ledande överläkare Reijo Haapiainen.

Patient Tapio Hiljander i Mejlans sjukhus.
Bildtext Tapio Hiljander är en av de första patienterna som flyttats tillbaka till tornsjukhuset. Han är mycket nöjd med helheten. På pekskärmen intill sängen finns tv, radio och internet.
Bild: YLE/Hanna Rundell

Intensivvårdsavdelningens överläkare Leena Soininen är glad över att Mejlans tornsjukhus nu har fått flera intensivvårdsplatser.

- Förr var HUCS ett utvecklingsland när det kom till intensivvårdsplatser. Nu kan vi mäta oss med ett modernt sjukhus igen, säge Soininen.

Också matutdelningen och medicineringen har förbättrats. Med hjälp av ett elektroniskt medicinskåp som tas i testbruk i höst, hoppas man att färre patienter ska få fel mediciner och att medicinsvinnet ska minska.

- Medicinautomaten innebär är en stor förbättring av patientsäkerheten eftersom medicineringen här är verkligt utmanande, säger ledande överskötare Anna-Maija Kaira.

En splitterny sjukhustoalett.
Bildtext Patienterna på avdelningarna får mera privatliv än tidigare då rummen är för 1-3 personer. Alla rum har egen toalett och dusch.
Bild: YLE/Hanna Rundell
Sjukskötarna Marja Lumiainen och Anne-Mari Tuliainen.
Bildtext Matudelningen försnabbas av att logistiken centraliserats. Nu transporteras maten färdigt portionerad till avdelningarna där den värms upp.
Bild: YLE/Hanna Rundell

Färgerna i korridorerna går i samma färger som då sjukhuset invigdes år 1965. Men intrycket är fräschare. Hissarna är förnyade och transporten av sängkläder, mat och andra förnödenheten behöver inte längre ske i samma utrymmen som patienterna rör sig. Till de stora förbättringarna hör också att tornsjukhusets ventilationssystem har förbättrats ordentligt.

Det gamla sjukhuset hade problem med värme och dålig inomhusluft. Tornhuset är också ett pilotprojekt när det kommer till energieffektivt byggande.

Den nya intensivvårdsavdelningen i Mejlans tornsjukhus.
Bildtext Intensivvårdsavdelningen har den senaste utrustningen och eftersom det är ett enda stort rum med skydd mellan sängarna kan personalen lätt övervaka patienterna.
Bild: YLE/Hanna Rundell
Leena Soininen visar sjukhusets nya isoleringsrum.
Bildtext Isoleringsrummen på intensivvårdsavdelningen kan användas vid exempelvis pandemier. Intensivvårdsavdelningens överläkare Leena Soininen förevisar.
Bild: YLE/Hanna Rundell
Ett rum för de anhöriga.
Bildtext De anhöriga har ett eget rum på intensivvårdsavdelningen.
Bild: YLE/ Hanna Rundell
Solpaneler på det nya sjukhusets tak.
Bildtext Solpaneler på tornsjukhusets tak förser alla sjukhusets duschrum med golvvärme.
Bild: YLE/Hanna Rundell