Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Skulle vi bjuda på kokablad?"

Från 2015
Pia Mikander och Fritojf Sahlström tisdagssnackade i studion.
Bildtext Pia Mikander och Fritjof Sahlström
Bild: Yle / Julie Ebbe

Vi behöver utöva kulturkritik när det kommer till alkoholvanorna i Finland. Det tycker Morgonöppets tisdagssnackare som denna vecka besvarar frågan: ska man få dricka alkohol på stadens evenemang?

Helsingfors stad genomför ett program om ansvarsfull användning av alkohol. Programmets mellanrapport visar att det enda delområdet där inte en enda åtgärd har genomförts är det som går ut på stadens egna evenemang. Idén är nämligen att de i huvudsak ska vara alkoholfria.

- Här skulle vi nog behöva idka lite kulturkritik. Jag skulle vilja att vi funderade på varför alkohol gör saker högtidliga och festliga. Det är som om man inte skulle högtidlighålla festen om man säger nej till alkohol, säger Pia Mikander.

Fritjof Sahlström ser att politikerna borde följa upp den linje de själva har dragit – har staden bestämt att det ska vara så, så borde det också genomföras.

- Det kan ju inte vara så att man lyckas på alla andra områden med upplysningskampanjer åt unga och så vidare. Men att inte få till beslut som rör en själv ger fel signal. Det borde inte vara så svårt för staden, säger han.

- Hur det än är så är alkohol det som orsakar mest problem i vårt samhälle. Många har inte ett komplicerat förhållande och då kanske man tycker att det inte är ett så stort problem, men det är det. Genom att undvika det så slipper man problemet, tillägger han.

Men hur är det då på internationella representationstillfällen, kan det inte då vara motiverat med en flaska champagne? Nja, tycker Mikander.

- Vad om det var kokablad som var vårt rusmedel, är det då viktigt att bjuda på dem när vi har gäster från andra länder?

Pia Mikander är lärare och doktorand i pedagogik, Fritjof Sahsltröm är docent i pedagogik.

Morgonöppet: Alkoholkultur och kollektivt boende i tisdagssnacket

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan