Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nattens vargar via Finland?

Från 2015
Nattens vargar, the Night Wolves, i Brest, Ryssland.
Bildtext Nattens vargar i Brest, Ryssland.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Det ryska motorcykelgänget som på måndagen stoppades vid den polska gränsen kan försöka ta sig till Tyskland via Finland i stället, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Den polska gränsbevakningen vägrade på måndagen att släppa in MC-klubben Nattens vargar som står Rysslands president Vladimir Putin nära.

Även om motorcyklisterna redan en gång har stoppats vid gränsen till ett Schengenland kommer man att göra en ny bedömning om de försöker ta sig till Finland, säger Gränskontrollenhetens chef överstelöjtnant Jarkko Ritola till Yles radioprogram Ykkösaamu.

Gränsbevakningen går då igenom Schengenområdets register och EU:s sanktionslistor och reder ut om gänget kan störa den allmänna ordningen och säkerheten, säger Ritola.

Enligt Ritola har man inte fått någon myndighetsinformation i frågan, utan den information gränsbevakningen har kommer från medierna.

Nu utreder man om Polen har någon sådan information som hindrar det ryska motorcykelgänget att komma in i landet. Polen motiverade inreseförbudet med säkerhetsskäl.

- I det här skedet kan jag inte säga om det är ett hinder för att de här motorcyklisterna skulle få resa in i landet. Det utreds som bäst tillsammans med de polska myndigheterna, säger inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

Nattens vargar planerar att köra genom Europa till Tyskland för att fira 70-årsdagen av Andra världskrigets slut. Färden var tänkt att gå genom Vitryssland, Polen, Tjeckien, Slovakien och Österrike.

Diskussion om artikeln