Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marinens uppdrag i Finska viken har ökat

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 15:35.
Finska viken.

Den finländska marinen har effektiverat sin övervakning betydligt vid Finska viken på grund av den ryska arméns ökade trafik till havs. Marinen har i år haft nästan 70 procent fler övervakningsuppgifter jämfört med ifjol.

Flottiljamiral Juha Vauhkonen, som är stabchef vid marinen, säger att övervakningsuppdragen på havet har ökat anmärkningsvärt.

- Vi har nog ökat marinövervakningen på övervakningsområdet i Finska viken och i norra Östersjön i år. Jämför med antalet uppdrag ifjol så var situationen för en vecka sedan sådan att antalet hade ökat med 68 procent, säger Vauhkonen.

Amiral Juha Vauhkonen
Bildtext Stabchef Juha Vauhkonen.

Enligt marinen har Finlands territorialgräns inte kränkts, men den observerade aktiviteten har skett alldeles vid gränsen.

. Vi identifierar oftast så kallade statliga fartyg, de är nödvändigtvis inte krigsfartyg, utan olika slags fartyg som finns i statens register, säger Vaukonen.

Stabchef Vauhkonen betonar att den andra servicerutten till den ryska basen Kaliningrad går via Finska viken. Dessutom har Ryssland flera varv längst in i Finska viken, från vilka man gör testkörningar med både ytfartyg och u-båtar.

- Det är beskrivande, att Ryssland har ökat övervakningskörningarna för att skydda olika slags testkörningsfartyg och landstigningsfartyg som används för servicebruk.

Marinens fartyg har i år haft sammanlagt 29 dejoureringsveckor på havet. Enligt stabchef Vauhkonen har två fartyg hela tiden dejourerat samtidigt under över fyra månaders tid

Vauhkonen säger att stampersonalens eller beväringarnas semestrar inte har ställts in på grund av övervakningsuppdragen.

- Sådana åtgärder har vi inte behövt vidta. Allt det som vi gjort, har vi strävat efter att göra enligt den praxis och de arrangemang som också råder under normala förhållanden.

Ville Mättö / Yle Uutiset