Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Riksdagsmän kritiserar regler för städtalko

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 16:51.
Skräp vid riksväg 25
Bildtext Skräp längs riksväg 25. Arkivbild.

Märkligt och kontraproduktivt. Så reagerar SFP:s Anna-Maja Henriksson och Mats Nylund på nyheten om att städtalko inte får ordnas längs vägarna utan kurser och att NTM-centralen kan bli ansvarig vid en olycka.

Mats Nylund, SFP:

Det som oroar mig är om det blir besvärligt för människorna att ta ansvar för sitt eget närsamhälle.

- Jag blev helt tagen på säng. Jag blev mycket förvånad när jag hörde det här.

- Jag har ju den bestämda uppfattningen NTM-centralen inte i något hänseende kan bli skydlig ifall någon skadas. Så fungerar inte vår lagstiftning, säger Nylund och fortsätter:

Mats Nylund
Bildtext Mats Nylund.

- Är föräldrar ute med sina barn och plockar skräp så är det förstås föräldrarna som är ansvariga för barnens säkerhet. Går en skola ut och plockar skräp så är det naturligtvis skolan som är ansvarig. Det här är ju en grundprincip i den finländska jurdidken.

"Ska inte vara för besvärligt"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, SFP, reagerade också på nyheten även om hon konstaterar att väglagen inte är hennes ansvar utan trafikministerns.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson.

- Det som oroar mig är om det blir besvärligt för människorna att ta ansvar för sitt eget närsamhälle och vara med och påverka trivseln. Då har vi i såfall orsak att fundera på om den lagstiftning som finns riktigt motsvarar de behov som vi har, säger Anna-Maja Henriksson.

Det var alltså invånare i Korsholm som inte fick ordna städtalko som de hade tänkt.

Läs också:

Betalar 200 euro för att få plocka skräp längs vägarna