Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä ställer 15 kvistiga frågor

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 20:15.
Centerns ordförande Juha Sipilä.

Regeringssonderaren Juha Sipilä (C) offentliggjorde på tisdagen en lång lista sonderingsfrågor som riksdagsgrupperna ska besvara. Frågorna är 15 till antalet och berör allt från ekonomi och anpassningsbehovet för de offentliga finanserna till säkerhetspolitik, beskattning och invandring.

- Med dessa frågor klarnar nog regeringsbasen, sade Sipilä bestämt efter att ha träffat riksdagsgruppernas ledning.

Frågorna är klart fler och mer omfattande till sin utformning är Jyrki Katainens (Saml) frågor till riksdagsgrupperna för fyra år sedan.

Ekonomin viktigast

Av mycket stor vikt är enligt Sipilä frågan om hur partierna ser på det ekonomiska läget och Finansministeriets uppskattning av anpassningsbehovet. ”Hur stort är enligt er anpassningsbehovet för de offentliga finanserna och vilka är de nödvändiga åtgärderna?” frågar Sipilä.

Vidare vill Sipilä veta hur partierna tänker skapa arbetsplatser, om de förbinder sig vid att genomföra vårdreformen, vilka de tycker Finlands säkerhetspolitiska riktlinjer ska vara och hur de ser på EU-politiken.

”Har er riksdagsgrupp konkreta förändringskrav på den nuvarande invandringspolitiken med tillhörande lagstiftning?” frågar Sipilä. Partierna får också i uppgift att ta ställning till en skrivelse om hur eurokrisen ska skötas.

Till slut vill Sipilä veta om partierna har några absoluta knäckfrågor vad gäller innehållet i regeringsprogrammet eller regeringens sammansättning.

Försiktigt mottagande

Riksdagsgrupperna var försiktiga i sina kommentarer till Sipiläs frågor.

- För Svenska folkpartiets och svenska riksdagsgruppens del blir det inte speciellt svårt att svara på frågorna. Vi har klart för oss var vi står, sade SFP:s partiordförande Carl Haglund.
Haglund ville inte gå händelserna i förväg och gissa hur sannolikt det är att hans parti är med i regeringen.

- Frågorna genomlyser partiets politik i sin helhet och det är det som är viktigast, sade i sin tur De grönas partiordförande Ville Niinistö.

Svaren till valborg

Partierna ska ha sina svar klara klockan 14 på valborgsmässoafton. Sipilä tänker berätta vilka partier som ingår i regeringen den 6 eller 7 maj och regeringsförhandlingarna inleds strax därefter.

- Minst tre, men färre än sex, svarade Sipilä på frågan om hur många partier han vill ha med i sin regering.

Alla partier har låtit förstå att det är sakfrågorna som avgör i första hand. Inget parti har frivilligt valt att gå i opposition.