Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pengarna räcker inte till för skyddshemmen

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 15:48.
Leksaksbrandhjälm på ett bord
Bildtext Skyddshemmen runt om i landet svävar i ovisshet när det kommer till finansieringen. Helena Evalds på THL säger att de står inför en utmaning i att fördela 11,3 miljoner euro på 25 skyddshem.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Staten finansierar skyddshemmen från årsskiftet men inget av hemmen vet ännu om de får pengar. Institutet för hälsa och välfärd (THL) ska fördela 11,3 miljoner euro bland 25 hem och pengarna ser inte ut att räcka till.

- Det verkar som att vi måste kämpa med att få det att räcka till, säger utvecklingschef Helena Evalds på THL.

När ansökningstiden för finansiering av skyddshem gick ut vid påsk hade 25 producenter lämnat in ansökan.

- Den sammanlagda summan för ansökningarna är mer än de 11,3 miljoner euro vi har att dela ut. Vi måste nu gå in för förhandlingar, säger Evalds.

Betyder det att summan fördelas jämnt mellan alla 25 eller kan något hem bli utan finansiering?

- Det kan jag inte säga i det här skedet. Vi har inte fattat något beslut om det.

Beskedet dröjer

Evalds säger att hon gärna skulle se en ökning av antalet platser på skyddshem men det ser svårt ut i och med att de har svårt att få pengarna att räcka till för de platser som redan finns.

Senast i juni ska THL ge besked om hur finansieringen fördelas bland de 25 producenter av skyddshem som lämnat in ansökan.

Lagändringen för skyddshemmen godkändes först i slutet av fjolåret och trädde i kraft redan vid årsskiftet, därför har finansieringsbeskeden dröjt från THL.

Det första halvåret av 2015 står därför kommunerna fortfarande för finansieringen av skyddshemmen.

Ingen oro för Vasa mödra- och skyddshem

2013 fanns det 26 skyddshem i landet och det är 25 hem som nu har lämnat in ansökan. Ett av dem är Vasa mödra- och skyddshem som drivs på föreningsbas.

Virpi Hagström står framför en tegelvägg prydd av tavlor med fotografier av barn.
Bildtext Verksamhetsledare Virpi Hagström på Vasa mödra- och skyddshem.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Tidigare finansierades en stor del av skyddshemmen av kommunerna. Men det var inte en säker och kontinuerlig finansiering. Därför har många skyddshemsaktiva jublat när beslutet fattades att staten tar över och att det blir en kontinuerlig finansiering.

- Kommunerna är inte längre skyldiga att finansiera skyddshemmen, den enda möjligheten till finansiering är från staten. Men inget vet om vi kommer att få pengar eller inte, säger verksamhetsledare Virpi Hagström på Vasa mödra- och skyddshem.

Hagström är ändå inte speciellt orolig.

- Vad jag vet är vi det enda skyddshemmet som erbjuder tvåspråkig service. Sedan är vi också vana med att leva i ovisshet kring finansieringen.

Den statliga finansieringen gäller endast skyddshem. För mödrahemmet och den öppna vården får Vasa mödra- och skyddshem fortsätta söka finansiering på annat håll.

Fortsatt osäkert för Vasa skyddshem

1:30