Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förfalskade växtskyddsmedel kan vara skadliga

Från 2015
Jordgubbar
Bild: YLE

Förfalskningarna är ofta så skickligt gjorda att det är svårt att se skillnad på äkta och falska produkter. Experter rekommenderar att man inte köper växtskyddsmedel på internet.

Förfalskade växtskyddsmedel kan innehålla ämnen som är skadliga för både växter och människor. Ibland består det förfalskade medlet av samma aktiva ämne som det äkta medlet, men förfalskningarna kan också innehålla helt andra och direkt farliga ämnen.

- Det finns fall där det förfalskade medlet har upptäckts först då odlaren fått hela sin skörd förstörd, säger Esa Nikunen som är direktör för enheten för kemikalieproduktövervakning vid Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Det finns en stor marknad för växtskyddsmedel och förfalskningarna är ofta svåra att upptäcka. De förfalskade produkterna är så skickligt gjorda att det är svårt att se skillnad på en förfalskad förpackning och en äkta förpackning.

I vissa fall har förfalskarna till och med återanvänt äkta förpackningar och fyllt dem med något annat ämne. Ofta upptäcks förfalskningen först när företagen själv eller tullen undersöker innehållet i förpackningen.

Köp inte på internet

Förfalskarna är intresserade av stora inkomster och riktar sig gärna till yrkesodlare som använder större mängder växtskyddsmedel. Men det förekommer också förfalskade medel i hobbyodlarnas trädgårdar.

Det bästa sättet att undvika att råka ut för förfalskade produkter är att köpa sina växtskyddsmedel från en pålitlig försäljare och att inte köpa växtskyddsmedel från utländska nätbutiker.

- Hobbyodlare kan ju fundera om de över huvudtaget behöver använda växtskyddsmedel, säger Nikunen. Om man tycker att man behöver använda växtskyddsmedel ska man undvika att köpa dem på internet. De finska myndigheterna är helt maktlösa mot utländska försäljare som säljer förfalskade produkter på internet.

Det finns flera hundra ton förfalskade växtskyddsmedel på marknaden i Europa. Uppskattningsvis är 10 procent av växtskyddsmedlen på marknaden förfalskade.

Diskussion om artikeln