Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skadegörelse vid moskén i Jakobstad

Från 2015
Attiqe Abdullah vet inte vem som slängt sönder fönstret till den butik han driver.
Bildtext Attiqe Abdullah utanför den halalbutik som han driver i Jakobstad.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Ett stort fönster till muslimernas samlingsrum i Jakobstad pangades med en sten förra helgen. Samtidigt slog förövaren sönder ett fönster vid halalbutiken som ligger granne med moskén.

Dådet inträffade tidigt på morgonen den 18 april, mellan klockan 01 och 03 på natten. Det känner polisen till eftersom någon av de som bor i fastigheten hörde ljud av händelsen.

Inte hänt tidigare

Tillfällig lagning av den stora rutan in till moskén i Jakobstad.
Bildtext Tillfällig lagning av den stora rutan in till moskén i Jakobstad.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Attiqe Abdullah driver butiken Pakishian Market som bland annat säljer halalprodukter. Han vet inte vem som kan ligga bakom eller varför förövaren gjorde så här:

- Jag har drivit min butik här i ett och ett halvt år, och något liknande har inte inträffat tidigare, säger Attiqe Abdullah.

Riktat mot muslimerna?

Kameraövervakning finns numera på platsen.
Bildtext Kameraövervakning finns numera på platsen.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Händelsen är polisanmäld och utreds som misstänkt skadegörelse. Polisen vet inte om förövaren agerat mot muslimerna eller om stenkastningen varit slumpmässig. Några andra fastigheter i närheten utsattes inte för skadegörelse.

- Det kan handla om en ren händelse, att gärningsmannen söndrat de här fönsterna av en ren slump. Men det kan också vara ett uttryck för den här gärningsmannen åsikt, att personen med vett och vilja har velat söndra just de här fönstren, säger kriminalkommissarie Ove Storvall som är polisens förundersökningsledare.

Polisen saknar spaningsunderlag

Förövaren är ännu okänd. Polisen har, så här långt, inte fått några iakttagelser som kunnat leda dem vidare i spaningsarbetet.