Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranska styrkor har bordat fraktfartyg

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 20:54.
Olje- och kommersiella fartyg är en vanlig syn i Hormuzsundet, Oman
Bildtext Olje- och kommersiella fartyg är en vanlig syn i Hormuzsundet. Arkivbild.
Bild: EPA/ALI HAIDER

Iranska soldater har bordat ett fraktfartyg i Hormuzsundet mellan Oman och Iran. Den iranska flottan krävde att ett fraktfartyg i sundet anlöper en iransk hamn.

När fartygets kapten avböjde ska ett av de iranska fartygen ha skjutit varningsskott, uppger det amerikanska försvarsministeriet Pentagon.

Fraktfartyget lydde då den iranska ordern och tog sig in på iranskt vatten. Iranska styrkor från det iranska revolutionsgardet bordade fartyget som har en besättning på 24 personer och var på väg från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten.

Fraktfartyget är registrerat på Marshallöarna i Mikronesien i Stilla havet. Enligt den iranska nyhetsbyrån Fars har fartyget konfiskerats på order av de iranska hamnmyndigheterna, och det ska handla om en handelsdispyt.

Konfrontationen sker samtidigt som en koalition ledd av Saudiarabien genomför flygräder mot de Iran-stödda houthi-rebellerna i Jemen. USA hjälper till med tankning och underrättelseinformation.

Hormuzsundet är en av världens viktigaste oljetransportleder och är bara 33 kilometer brett på det allra smalaste stället. Iran har ibland hotat att blockera sundet i protest mot de sanktioner som omvärlden riktar mot Iran, med anledning av Irans kärnprogram.