Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Galet tjocka läppar och smala ben i jakten på det perfekta

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 12:20.
flickor ur nyhetsskolan gör intervju
Bildtext Wilhelmina Lehtola, Clarissa och Filippa Mellin tar selfies

Att ta bilder på sig själv och lägga ut på sociala medier är verklighet för en stor del av ungdomar och för många blir pressen och utseendekraven för höga.

Som ung tänker man ofta på utseendet och hur andra uppfattar en. Fyra elever i Hoplaxskolan i Munksnäs i Helsingfors berättar hur de upplever utseendekrav.

- Inte spelar det någon roll om jag har fixat mig eller inte men jag tycker det alltid är roligare om man fixar sig, säger Malin Wallgren som går i sjuan.

Alexandra Airas tycker att många av dagens skönhetsideal är onödiga, så som till exempel onaturligt stora och fylliga läppar.

- Kylie Jenner -läppar och sådana skönhetsideal är så onödiga att jag brukar inte gå efter sådant, säger Airas.

Oftast talar man mera om utseendekomplex när det gäller flickor men Felix Dahlberg, åk 8 tror att pojkar också har något att fundera på.

- Det är kanske så att man bryr sig mer om sitt hår, säger Dahlberg.

Klasskamraten Alec Ijäs håller med.

- Nuförtiden är det ananasfrisyren som man ska ha och stiliga kläder, säger Ijäs.

Yle Nyheter TV-nytt: För många unga blir pressen och utseendekraven för höga - Spela upp på Arenan

Clarissa fick elaka kommentarer

24-åriga popartisten Annette "Clarissa" Lundell tror att kraven på ett perfekt utseende kan vara ännu högre i kändisvärlden.

- När man är artist och offentlig person så tror människor att de har rätt att kritisera mig. Till exempel i samband med UMK 2014 -tävlingen så fick jag många elaka kommentarer om utseende. Visst var det tungt till en början men jag valde att inte ta åt mig, säger Lundell som är aktuell med sin färska EP-skiva.

Clarissa kommer att bedöma 37 låtar i Eurovisionen.
Bildtext Clarissa
Bild: YLE

Clarissa beskriver dagens skönhetsideal med onaturliga läppar och övertränade kroppar som "galna". I stället för att låta sig knäckas av andras åsikter försöker Lundell jobba vidare med en så naturlig image som möjligt.

- Jag ser att jag har ett ansvar och en chans att vara en god förebild för de unga och visa att man inte behöver vara den smalaste, snyggaste och mest fixade. Det räcker att man ser frisk ut och är glad, säger Lundell.

Tyck om dig själv!

Utseendefixering kan i värsta fall leda till psykiskt illamående och ätstörningar.

Skolpsykolog Maria Höglund tycker att det är viktigt att jobba med självförtroende.

- Att kunna acceptera sig själv och tycka om sig själv oavsett hur man ser ut, det är jätteviktigt att stöda. Att acceptera att jag har kanske inte världens snyggaste ben enligt ett visst ideal men jag har de här benen och kan vara nöjd och stolt över dem ändå! säger Höglund.

tv-inspelning
Bildtext Yle Nyhetsskolans Filippa Mellin intervjuar Clarissa

Wilhelmina Lehtola, Filippa Mellin, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.