Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HESY höll årsmöte - "Jag har aldrig varit med om en likadan cirkus"

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 08:38.
Helsingfors djurskyddsförening HESY i östra Baggböle.
Bildtext Helsingfors djurskyddsförening är indelad i två läger.

Maktkampen inom Helsingfors djurskyddsförening (HESY) går vidare. Föreningen höll årsmöte på tisdagskvällen och det hela beskrivs som "en cirkus". Kampen om ordförandeposten står nu stilla i väntan på tingsrättens dom.

- Föreningen är uppdelad i två läger. De kämpar båda om att få en majoritet. Jag har aldrig sett någonting liknande. På något sätt borde de här lägrena nu fås att samarbeta för djurens bästa. Nu handlar allt bara om till vilket läger man hör. Det är som en cirkus där de båda sidorna bara skriker åt varandra och själva sakfrågan glöms bort, säger Martti From, som var på förslag till styrelsen men han valdes inte. Han blev medlem i föreningen i fjol.

Antalet omhändertagna djur ökade i fjol

- Helsingfors djurskyddsförening tog i fjol hand om 417 sällskapsdjur. Över 90 procent var katter.

- För andra året i rad steg antalet omhändertagna djur.

- Förutom hittedjur tar föreningen också hand om djur av sociala orsaker där ägaren misskött sitt djur eller inte klarar av att ta hand om det på grund av mentala problem, drogproblem eller så har ägaren dött eller hamnat i fängelse.

- Föreningen tar hand om djur från hela huvudstadsregionen samt från Sjundeå.

- Föreningens hus, där de omhändertagna djuren hamnar, finns i Baggböle i Helsingfors.

Susanna Paavilainen valdes till ordförande för föreningen i fjol. Inför årets årsmöte utmanades hon av föreningens mångåriga ordförande Hannele Luukkainen. Deras respektive anhängare är nu indelade i två läger.

Martti From föreslogs till styrelsen av Luukkainen, men samtliga av dem hon föreslog till styrelsen förlorade i omröstningen under årsmötet. Under årsmötet valdes Lena Lundell, Paula Nyberg, Birgitta Back och Kirsi Ruuskanen till styrelsen medan Jenny Liukkonen och Mika Jarhos valdes till suppleanter. Anne Roine och Heidi Leyser-Kopra fortsätter i styrelsen.

Tvingas vänta på tingsrättens dom

En föreningsmedlem har gjort ett yrkande till tingsrätten om att fjolårets årsmöte borde ogiltigförklaras. Medlemmen var en av dem som skulle justera årsmötesprotokollet vilket hon vägrade göra. Hon kräver också att ordförande byts ut och att styrelsen avsätts. Hur det blir avgörs efter tingsrättens utslag.

Orsaken till yrkandet är att vissa som deltog i ordförandevalet saknade rösträtt och dessutom valdes för få personer till styrelsen. Enligt föreningens stadgar ska styrelsen ha sex ordinarie medlemmar men under det senaste året har den bara haft fyra.

Bildtext Största delen av de djur som Helsingfors djurskyddsförening omhändertar är katter.

På grund av att tingsrätten nu ska utreda saken fick styrelsen bara villkorlig ansvarsfrihet. Årsmötet kunde inte heller godkänna bokslutet för fjolåret.

Under tisdagskvällens årsmöte skulle det också ordnas ordförandeval mellan Paavilainen och Luukkainen, men det valet blev inte av på grund av tingsrättsbehandlingen. Därmed fortsätter Paavilainen på ordförandeposten tills vidare. I fjol vann hon över Luukkainen med 12 röster.

Kamp om miljoner

Yle Huvudstadsregionen berättade redan i fjol våras om de starka meningsskiljaktigheterna inom föreningen. Då kallade Luukkainen årsmötet för en maktkupp.

- Det uppenbarade sig en massa människor på årsmötet som jag aldrig har sett på djurskyddsföreningens evenemang tidigare och de var där för att genomföra kuppen, sade Luukkainen då.

Då uppgav en anonym källa som är aktiv inom föreningen att kampen om dess kapital på flera miljoner ligger bakom meningsskiljaktigheterna.

I november 2013 rapporterade Yle Huvudstadsregionen att föreningen enligt 2012 års bokslut har 4,2 miljoner euro i eget kapital. De donationer som föreningen får in har lett till ett ordentligt överskott. Då var fortfarande Luukkainen ordförande och hon sade då att hon inte vill att pengarna ska användas eftersom "oansvariga människor i styrelsen kan sätta sprätt på fyra miljoner euro på ett år".

Luukkainen var ordförande från 1986 till 2014.

Yle Huvudstadsregionen kunde under tisdagskvällen varken nå Paavilainen eller Luukkainen.