Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Björken blommar knappt alls i år

Från 2015
Björkhängen kan ge allergi.
Bild: YLE/Strömsö

Var femte finländare lider av pollenallergi under våren och sommaren. Men björkallergiker får en liten lättnad: björken blommar knappt alls det här året.

Pollensäsongen har inletts i olika delar av landet. Naturresursinstitutet Lukes prognos förutspår ändå en betydligt mindre mängd björkpollen än förra året. Blomningen i södra och västra Finland har nyligen börjat, medan man i Lappland får vänta i ett par-tre veckor innan blomningen är igång.

Alens och hasselbuskens blomningar börjar redan vara förbi i största delen av Finland.

– Det här året blommar björken knappt, vilket är en lättnad för dem som lider av björkallergi. Förra året var blomningen riklig, berättar skogsbruksingenjör Sirkku Pöytty från Naturresursinstitutet Luke.

Förra försommaren påverkar

Den anspråkslösa blomningen beror enligt Pöytty på förra årets kyliga försommar. Den föregående sommarens väder påverkar blomningen av alla träd, men inverkar mest på björken och granen.

– När blomknopparna höll på att bildas var det kallt och mörkt och björkens blomning behöver ljus. Ju mer ljus och värme, desto fler blomknoppar bildas det och då blir det även en riklig blomning följande år.

Det är typiskt för björken att blomningen varierar från år till år, medan exempelvis alens och tallens blomning är mer jämn. Sett till statistiken blommar björken rikligt vart tredje år.

– Det gäller att komma ihåg att den här vårens väder inte påverkar björkens blomning i år.