Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kungen lever vidare med Fröken Elvis

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2015 13:44.
Fröken Elvis med Elvis på svenska
Bildtext Tjejerna i Fröken Elvis och Kungen själv.

Fröken Elvis är fem svenska tjejer som sjunger Elvis klassiker på svenska. Inga Elvis plagiat denhär gången, utan egna översättningar och egna versioner av Love me tender, Always on my mind, It´s now or never och andra örhängen.

Skivan Elvis på svenska har nyligen kommit och nu ger flickorna en föreställning för fullsatta salonger. Kungen lever, också på svenska!

Det var Camilla Fritzén och Lisa Bodelius, två kompisar från Musikhögskolan i Stockholm, som kläckte den lite udda idén att översätta Elvis låtar för en föreställning och skiva. Som sångerska tyckte Camilla Fritzén helt enkelt att hon inte riktigt kände till Elvis och hans musikskatt.

Det visade sig vara en udda, men mycket lyckad idé. Nu samlas både äldre Elvis diggare och yngre som inte känner hans låtar i publiken när tjejerna spelar live.

Vad är det publiken gillar mest med Elvis på svenska?

- För det första så är det helt enkelt väldigt bra låtar. Sen har vi arrangerat och översatt låtarna så ärligt vi bara kan utefter oss själva och förflyttat dem till Norden idag 2015. Vi har valt både låtar med humor, allvar och såklart kärlek så det har blivit en bra blandning av känslor och kanske är det det som publiken fastnat för, säger flickorna i Fröken Elvis.

Albumet Elvis på svenska innehåller åtta Elvis klassiker. En av dem är Always on my mind, Jag glömmer aldrig dig på svenska.

Närmare på svenska

Fröken Elvis förflyttar sångerna till Norden idag, 2015. Och det är just det publiken tackar dem för.

- Det är precis den respons vi får när vi är ute och spelar. Elvis musik utgör ju en stor musikskatt, men kanske är den lite glömd, iallafall för en yngre generation. Kanske kan vi genom våra svenska tolkningar få någon som inte förut lyssnat på Elvis att upptäcka musikskatten, säger tjejerna.

Tjejerna i Fröken Elvis är själva födda långt efter att Elvis dog, 42 år ung år 1977.

- Men Elvis är helt odödlig. Hans musik kommer alltid att finnas!

Fröken Elvis gör föreställning och skiva Elvis på svenska
Bildtext Tjejerna i Fröken Elvis är födda efter att Elvis dog 1977

Fröken Elvis består av Camilla Fritzén, leadsång, manus och översättning, Lisa Bodelius, bas, trombon, piano, körsång och översättning, Sanna Andersson, bas, gitarr, munspel, piano och körsång, Josefin Berge, gitarr, mandolin och körsång samt Maria Olsson, trumset, slagverk.

Just nu är flickorna jättesugna på att komma ut och spela. Men i framtiden: Finns det fler Kungar som borde översättas till svenska?

- Det gör det säkert men det har vi inte tänkt på. Just nu vill vi bara spela vår föreställning Elvis på svenska, en konsert i föreställningsformat.

Lyssna på Fröken Elvis i Vega Visor!
Vega måndag 4.5 kl. 21.05 och söndag 10.5 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan