Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals flickor räddade i Nigeria

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 07:17.
Nigerias president Goodluck Jonathan tillsammans med Nigerianska trupper som kämpar mot Boko Haram.
Bildtext Nigerias president Goodluck Jonathan tillsammans med Nigerianska trupper som kämpar mot Boko Haram.

Nigerias armé meddelade på tisdagen att de har räddat 200 flickor och 93 kvinnor från terrorgruppen Boko Haram. Det rör sig inte om de skolflickor som kidnappades i Chibok för ungefär ett år sedan.

- Trupperna har på eftermiddagen intagit och förstört tre terroristläger i Sambisaskogen och räddat 200 flickor och 93 kvinnor, rapporterade försvarsmaktens representant Chris Olukolade i ett textmeddelande till AFP.

På onsdagen kommer man att undersöka om de kidnappade har blivit gifta med Boko haram-rebeller, om de är från Chibok, hur länge de har varit i lägren och om de har barn, berättar Olukolade till Reuters.

Enligt Olukolade skadades några av flickorna vid fritagningen och några Boko Haram-rebeller dödades.

Hårdare tag utlovas

Sambiaskogen ligger i nordöstra Nigeria där islamistiska Boko Haram har flera baser. Under räddningsoperationen lade armén också beslag på en del av rebellernas vapen.

Nigerias tillträdande president lovade på veckoslutet att ta i med hårdare tag mot terrorgruppen. Den före detta generalen Buhari tillträder den 29 maj.

Under de senaste månaderna har den nigerianska militären tagit tillbaka stora delar av territoriet som tidigare var under Boko Harams kontroll. Enligt BBC befriades flickorna och kvinnorna som en del av en enorm pågående operation.

Skolflickorna försvunna i ett år

Den 14 april förra året kidnappade Boko Haram 276 flickor från en skola i Chibok. 57 av flickorna lyckades rymma några timmar efter anfallet men 219 blev kvar hos Boko Haram.

Uppgifterna tydde då på att flickorna hade förts till Sambiaskogen.

Experter och försvarsmyndigheter är nu eniga om att flickorna troligtvis har splittrats upp under de senaste 13 månaderna.

Enligt Boko Harams ledare Abubakar Shekau skulle flickorna bli bortgifta eller säljas som slavar.

Kidnappningen av skolflickorna fick mycket internationell uppmärksamhet i och med kampanjen #BringBackOurGirls som fördes på sociala medier. Många kända personligheter, bland annat den amerikanska presidentens fru Michelle Obama, deltog.

Boko Haram har gjort sig skyldiga till hundratals kidnappningar i Nigeria. Kvinnor och flickor i nordöstra Nigeria har varit särskilt utsatta.