Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien kallar hem ambassadör från Indonesien

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 10:57.
En australiensk skådespelare protesterar mot avrättningen av två män i Indonesien.
Bildtext En protest mot avrättningen av de australienska männen.

Australien har kallat hem sin ambassadör från Indonesien efter att två australier som dömts för drogsmuggling avrättades i natt.

Australiens premiärminister Tony Abbot meddelade lite efter avrättningen att landet kallar hem sin ambassadör som en protest mot avrättningen. Abbot sade att avrättningarna var grymma och onödiga.

- Vi respekterar Indonesiens självstyrelserätt men tar anstöt av avrättningarna och det här kan inte ses förbi, sade han.

- Indonesiens och Australiens relation är mycket viktig men de har lidit av de senaste timmarnas händelser.

Enligt Australiens utrikesminister Julie Bishop kommer ambassadören att anlända till Australien i slutet av veckan.

Det är mycket ovanligt att Australien kallar hem sina ambassadörer, särskilt då det gäller avrättningar av medborgare som är fängslade i andra länder. Då en australiensk medborgare avrättades för drogsmuggling i Singapore 2005 stannade ambassadören i landet.

Sammanlagt avrättades åtta personer i natt, sju av dem var utlänningar och en indonesier. En filippinska benådades i sista stund.

Brasilien har också uttryckt bestörtning över att en brasilian avrättades. Brasiliens ambassadör i Indonesien har kallats hem redan i januari till följd av en annan avrättning.

Både människorättsorganisationer och Australien hade vädjat till Indonesien upprepade gånger att dödsdomarna inte skulle verkställas.