Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Sipilä håller nycklarna i sin hand

Från 2015
Centerns logo Få finland i form
Bild: Centern i Finland

Regeringsbildningen inleddes på allvar i går då Centerns ledare Juha Sipilä utsågs till sonderare. Han har lagt fram en samling kvistiga frågor för de övriga partierna för att vaska fram en regering med hjälp av dem.

Finlands ekonomiska läge nu och visioner om hur det ska bli bättre, skattepolitiken och arbetsmarknaden får mycket utrymme i frågorna av vilka många är flerdelade.

Centerns ordförande Juha Sipilä.
Bildtext Regeringsbildaren Juha Sipilä
Bild: Ilkka Kemppinen / Yle

En av frågorna lyder ”Hur stort är enligt er anpassningsbehovet för de offentliga finanserna och vilka är de nödvändiga åtgärderna?” En annan av frågorna är "Har er riksdagsgrupp konkreta förändringskrav på den nuvarande invandringspolitiken med tillhörande lagstiftning?".

Bland annat EU, säkerhetspolitiken och klimatfrågor ska partierna också ta ställning till.

Professor Göran Djupsund, vad kännetecknar frågorna som regeringsbildaren Sipilä ställer de andra partierna?

- Jag räknade i själva verket till sammanlagt 26-27 frågor - en samling brokiga frågor som jag gärna kallar regeringskompass. Många av frågorna är öppna i stil med "Hur skulle ert parti göra i den och den frågan...", och det är ganska få som har ordalydelsen "Centern tycker så här, håller ni med?".

Frågorna ger enligt Djupsund ett bra underlag för Sipilä att utgå ifrån, men de är så pass öppna att de kan motivera många olika konstellationer.

- Sipilä behåller så att säga nycklarna till regeringsbildningen - det är i sista hand upp till honom vem han vill ha med, säger Djupsund.

Regeringskompassen täcker enligt Djupsund ganska många fält inom politiken, men inte alla.

- Inget sägs om kommunreformen eller kommunindelningen. Det kanske mest överraskande är att det inte sägs någonting om den tillväxtfond på 3-5 miljarder euro som Centern talade mycket om i valkampanjen.

Slopar partierna sina vallöften?

Vilka frågor kan vara avgörande?

Göran Djupsund
Bildtext Professor Göran Djupsund
Bild: Yle

Ekonomiska frågor väger tungt; skattepolitiken och synen på att skapa nya jobb är viktig. Den stora frågan är om partierna förblir sina vallöften trogna eller om de avviker från dessa för att lägga sig närmare Centern, säger Djupsund.

- Sipilä säger ju att det är viktigt att få Finland igång. Det kommer an på partierna om de anpassar sig eller om de håller fast vid sina program.

- En avgörande fråga kan vara om Sannfinländarna håller fast vid kraven på att invandringspolitiken måste förändras eller om de anpassar sig mer till Centerns linje - vilket jag misstänker - , säger Djupsund.

Vilka partier ligger närmast Sipiläs syn på den kommande regeringen?

- De gröna kommer inte att ha så svårt att lägga sig nära Centerrn. Kanske också SFP än en gång som litet parti har lättare att svara så att det faller Centen i smaken.

- Samlingspartiet ligger kanske närmare Sipilä i frågan om att skapa 200 000 nya jobb inom den privata sektorn, men SDP ligger närmare i frågan om att hålla hela Finland befolkat.