Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Farfar bytte Graftongevär mot transistorradio

Från 2015
Uppdaterad 02.05.2015 11:37.
Mårten Holms farfar Anders William Holm, sittande på stolen t.h.
Bildtext Mårten Holms farmor Johanna Johansdotter Näse t.v. och farfar Anders William Holm, sittande på stolen t.h. Vad barnen heter framgår inte ur samlingen. William dog 1977.
Bild: Ur Börje Vestös fotosamling i Kronoby

Tittade på lite gamla bilder och plötsligt började jag tänka på min farfar. Minns honom som en trevlig gammal gubbe. Har hört om honom att han alltid orkade skämta. William, som han hette, var bonde och murare hemma från Norrby i Kronoby. Lite butikshandel drev han också en tid. Farmor Johanna hann jag aldrig träffa. Hon dog året innan jag föddes. Så det blev en pratstund med enbart farfar.

Mårten: Hej faffa!

Kronoby skyddskår marscherar på 1920-talet
Bildtext Kronoby Skyddskår marscherar på 1920-talet
Bild: Ur Börje Vestös fotosamling i Kronoby

Farfar: Nå va vil tö tå?

M: Bara prat lite.

F: Om va tå?

M: Förr i världen.

F: Nå va sko he nu vara ti prat om?

M: Jag är intresserad. Minns du någonting från slutet av 1800-talet?

F: He e no liti he.

M: Hur var det vid sekelskiftet? Var det festligt värre?

F: Nä… ungefär som ett vanligt nyår. Antagligen sov jag då. Skulle upp tidigt och hjälpa till i föusi. Jag var ju nästan nio år då.

M: Dina föräldrar dog när du endast var några år gammal. Vad jag förstått så blev du såld på auktion? Stämmer det?

F: Det var så på den tiden. Den tidens socialsystem. Jag hamna hos min faster som var snäll. Så jag fick nog en någorlunda trygg barndom. Knapert var det men vi hade nog mat på bordet.

M: Långt efter du avlidit på 70-talet fick vi reda på av en slump att du deltagit i inbördeskriget på de vitas sida. Varför berätta du aldrig om det?

F: Frihetskriget heter det! Int var he na ti tala om. Vi skulle jaga ut de röda från Gamlakarleby. Men de var en som i misstag avlossa ett skott för tidigt så vi blev avslöjade och fick retirera med rumpan millan beinen tibaks till Kronoby. He va nu int na ti skryt me.

M: Var du med och smuggla vapen från S/S John Grafton också? Alltså skeppet som sprängdes utanför Larsmo så att vapenlasten inte skulle falla i ryssarnas händer.

F: Nästan alla var involverade i smugglandet. Det var vanligt. Annars så bytte jag tre stycken Graftongevär mot en transistorradio. Det var väl av den orsaken som du inte gjorde karriär inom det millitära och hamnade istället på radion. Kanske bäst så.

M: Har du smugglat brännvin också?

Mårten Holms farfar med vit skjorta, andra från vänster i nästöversta raden. Holms pappa i knästrumpor på första raden, tredje från vänster.
Bildtext Mårten Holms farfar med vit skjorta, andra från vänster i nästöversta raden. Holms pappa i knästrumpor på första raden, tredje från vänster.
Bild: Ur Börje Vestös fotosamling i Kronoby

F: Nå int helder!

M: Hur firade du som adertonåring första maj år 1909?

F: Satt med andra ungdomar från Norrbyin på en stor sten och drack mjöd. Å he var alkoholfri. Vi hade väl na bolla å. Det var inte så mycket festande förr i tiden. Bröllop å begravningar var vanligast.

M: Ha nu en trevlig Valborg faffa var du nu än firar den!?

T: Int vaal he na firas. Papp den och jag hamnar å rappa pärleporten. He ha byrja flagna.

Mer om ämnet på Yle Arenan