Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De tokroliga, de mindre roliga – och en potentiell pärla

Uppdaterad 30.04.2015 16:02.
En chans till
Bildtext Nikolaj Coster-Waldau och Ulrich Thomsen spelar bästiskolleger i En chans till.

Veckans premiärer är humortunga, men att det roliga håller hög nivå finns det ingen garanti för. För vänner av drama och djup finns också några nykomlingar att kolla in på premiärfredagen.

Annie

Broadwayklassikern Annie får nytt liv i modern tappning. Oscarnominerade Quvezhané Wallis (Beasts of the southern wild) spelar Annie, en föräldralös flicka. Föräldrarna har lämnat Annie vind för våg och den klassiskt elaka styvmodern, spelad av Cameron Diaz, gör livet surt för henne.

Den olyckliga uppsättningen ställs på huvudet när den kandiderande borgmästaren Will Stacks (Jamie Foxx) adopterar flickan i hopp om att få stadsborna på sin sida.

Han tror sig vara flickans räddande ängel, men kanske är det precis tvärtom?

A most violent year

Armanikostymer, hattar och martinidrinkar – i A most violent year snackar vi det gangstertunga åttiotalet.

Traditionen av kriminalfilm livas upp i kritikerrosad regi av J.C. Chandor. Abel Morales (Oscar Isaac) blir kär i sin gängledares dotter och satsar på en bensinbusiness, och tvingas kämpa hårt för att de skumma affärerna inte ska avslöjas.

Kritikerorganisationen National board of review utlyste A most violent year till fjolårets bästa film. Det är någon slags kvalitetsgaranti i filmvärlden.

En chans till

Arbetskamraterna och bästisarna Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) och Simon (Ulrich Thomsen) lever vitt skidla liv i Oscarvinnaren Susanna Biers uppskakande drama. Den ena har en ordnad tillvaro i blomstrande familjeidyll medan den andra är nyskild och halsar öl i de lokala strippklubbarna.

Vändpunkten kommer då duon får uppdraget att reda ut de kaotiska förhållandena i en familj där föräldrarna knarkar – och hittar en gråtande bebis i ett skåp.

Den ordentlige Anders bryter ihop och konsekvenserna blir moraliskt tveksamma. Slashasen Simon blir den som får dra gränsen mellan rätt och fel.

Get hard

Den verklighetsfrånvända James King får tänka om i Etan Cohens tokroliga komedi. Vi snackar alltså inte Ethan Cohen som i Cohen brothers, utan killen som regisserat bland annat Disneyfilmen Madagascar och tredje delen av Men in black.

Kim James (Will Ferrell) badar i pengar han fått i investerinagar – skumma sådana. När han åker dit för bedrägeri ger domaren trettio dagar tid att reda ut sitt liv innan det bär av till det ökända fängelset San Quentin.

James är en fullfjädrad rasist och ber om hjälp av Darnell Lewis som han tror har en fängelsebakgrund eftersom denne är mörkhyad. Lewis visar sig vara en arbetsam småföretagare som inte har den blekaste aning om hur man klarar sig helskinnad i det farliga fängelset. Följden är personlig utveckling och högst antagligen ett lyckligt slut där alla blivit klokare människor.