Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny hall lyfter Sjundeå

Från 2015
Arbetet med att bygga den nya allaktivitetshallen i Sjudneå har inletts. Bland annat kiosken och kanslibyggnaden flyttas.
Bildtext Arbetet med att bygga den nya allaktivitetshallen i Sjundeå har inletts. Bland annat kiosken och kanslibyggnaden flyttas.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det kändes bra då första grävskopan och borrmaskinen började jobba. Det säger Patrik Flygar då arbetet med att bygga allaktivitetshallen i Sjundeå äntligen började. Flygar tror på ett lyft för kommunen då hallen är klar.

Redan för tio år sedan märkte Sjundeåborna att den gamla hallen inte räcker till. Behovet av mera tid för olika idrottsgrenar har ökat längs med åren, säger Patrik Flygar som är styrelseordförande för bolaget som bygger den nya hallen.

- Jag tror på ett uppsving för futsal, innebandy och olika motionssporter. Här kan även ordnas kulturella sammankomster, konserter och mässor. Jag tror att hallen ger hela kommunen ett lyft.

Sjundeå cup ordnas som vanligt

Allaktivitetshallen byggs intill den gamla hallen. Det blir ett utrymme på 12 meter mellan hallarna så att utryckningsfordon ska kunna ta sig fram.

Just nu flyttas kiosken och kanslibyggnaden som används under handbollsevenemanget Sjundeå cup. Flygar lovar att handbollscupen ordnas i vanlig ordning trots bygget.

- Entreprenörerna spärrar av området så att det inte sker några olyckor och cupens arrangörer flyttar på byggnaderna.

Patrik Flygar, styrelseordförande för bolaget som bygger allaktivitetshallen i Sjundeå.
Bildtext Patrik Flygar.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Spikskor får användas i nya hallen

De båda hallarna kompletterar varandra, säger Patrik Flygar.

- Det finns två löpbanor i den nya hallen där man kan öva starter med spikskor, det får man inte göra i den gamla hallen. Grupper som utövar motionssport kan träna i den nya hallen.

Allaktivitetshallen ska vara en hall för alla Sjundeåbor och för motion i alla former. Bolaget planerar också att bygga en klättervägg.

- Jag tror att det blir en klättervägg, men det är oklart om det är för barn eller för vuxna, eller för båda grupperna. En vägg kostar mellan 300 och 400 euro per kvadratmeter och det krävs en viss höjd, annars kan man lika bra klättra på väggarna där hemma.

Arbetet började då pengarna beviljades

Arbetet startade den 15 april efter att bolaget fått besked om att Undervisningsministeriet ger ett anslag på 750 000 euro. Sjundeå sparbanksstiftelse bidrar med 800 000 euro.

- Resten av finansieringen sköts med lån och vi ska försöka få flera sponsorer.

Det första som gjordes var att borra hålen för jordvärmen och bygga nya parkeringsplatser eftersom den nya hallen byggs på en del av de gamla parkeringsplatserna.

Pålningen för grunden sker efter Sjundeå cup, golvet gjuts i sommar och taket ska vara färdigt i slutet av sommaren.

Väggarna och inredningen byggs i höst och hallen ska vara klar vid årsskiftet. Hallen är 2 600 kvadratmeter.

Radio Vega Västnyland

8:22

Över hundra parkeringsplatser vid nya hallen i Sjundeå
Ny idrottshall i Sjundeå för 3,6 miljoner euro
Sjundeå kommun samarbetar med hallbolaget
Vind i seglen: ny bollhall i Sjundeå
Ny idrottshall i Sjundeå bredvid den gamla
Sjundeå behöver ny bollhall