Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Lasses vildaste fantasi

Från 2015
Uppdaterad 06.05.2015 11:03.
Johnnie Saares, Lasse Grönroos, Esa Koli
Bild: Marie Lindeman

Efter nios reporter Lasse Grönroos har alltid haft en livlig fantasi. Som barn påverkades Lasse mycket av fantasy-, science fiction- och skräckfilmer och lekarna formades utgående från Stjärnornas krig, Indiana Jones och Dracula.

Sandlekar

I dagens läge ter sig science fiction-filmen Invaders from Mars (1953) väldigt fjantig, men för Lasse som såg den på tv på 80-talet var den en guldgruva av idéer. I filmen sjönk folk ner i sanden där det gömde sig rymdvarelser i ett hemligt rymdskepp (eller någonting ditåt).

Lasse skaffade följaktligen en ballong, grävde en grop i sandlådan på gården, grävde ner sin ena arm med ballongen och fyllde igen hålet med sand. Sedan placerade han sina plastsoldater i "öknen". När Lasse under sanden släppte ut luften ur ballongen så sjönk soldaterna ner i sanden som i filmen.

Efter Nio: Stjärnornas krig - Spela upp på Arenan

Rymdimperiet slog till

Vad Lasse gjorde efter att ha sett Jaws (1975) och Towering Inferno (1974) skall vi inte gå in på, men den film som gjorde allra största intrycket på Lasse i början av 80-talet var Star Wars. Närmare bestämt The Empire Strikes Back (1980). Lasse såg den ursprungliga filmtrilogin i fel ordningsföljd och lusläste The Return of the Jedi-seriealbumet. Minst 12 gånger om dagen.

Fick Lasse då en vriden bild av omvärlden genom att titta så mycket på fantasifyllda äventyrsfilmer? Antagligen. Fast det behöver inte vara en dålig sak. Vi vågar inte ens tänka oss en hurdan person Lasse skulle ha blivit om han hade tittat på A-studio eller Söndagsöppet med samma frenesi som Stjärnornas krig.

Lasse förverkligade sin fantasi

I varje fall fick Lasse nu i Efter nio förverkliga en av sina barndomsfantasier. En ljussabelduell med självaste Darth Vader. Lasse kontaktade Johnnie Saares som leder den finska Nordic garrison-gruppen som är den del av den internationella 501 legion-gruppen av Star Wars-fans som syr och bygger sina egna dräkter exakt som de ser ut i filmerna. Nu talar vi inte om foliehjälmar och svarta badkappor utan proffsdräkter som synas i fogarna till minsta detalj och söm och måste godkännas ända från USA för att man skall få bli medlem.

Nordic garrison-gänget gör sedan välgörenhetsframträdanden på t.ex. mässor eller dyker oväntat upp i metrotåget och sådant. För duellen med Lasse dök Saares tillsammans med Esa Koli upp med två Imperial crewman-dräkter, en TIE-pilotdräkt och förstås Darth Vader-dräkten.

Efter Nio: Stjärnornas krig-fantasten Lasse Grönroos - Spela upp på Arenan

10000 € och dräkten är din

Arbetet med Darth Vader-dräkten var så arbetsdrygt och hjälmen har dessutom den riktiga Darth Vader-skådespelaren David Priwses autograf att Saares inte säljer dräkten för under tiotusen euro. Du läste rätt.

Efter Nio om fantasi, måndagen den 4 maj 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan