Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liberland utmanar Europas skattepolitik

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 17:32.
Karta över Liberland i gränstrakten mellan Serbien och Kroatien
Bildtext Liberland finns på Donaus flodbank mellan Serbien och Kroatien.
Bild: yle

En fri och liberal stat enbart för likasinnade var en dröm för den tjeckiske politikern Vít Jedlička. I april grundade han Liberland som nu väcker enormt intresse i hela världen.

Hemma i Tjeckien kände Vít Jedlička att han hade starkt stöd för sina åsikter bland väljarna. Men från politikerhåll trodde man inte på skattesänkningar och avreglering.

- Alla sade åt mig att jag behöver ett eget land för att bevisa att mina teorier fungerar. Så då gjorde jag det, säger Vít Jedlička som idag är president i Liberland

Jedlička blev trött på både EU och skattepolitiken hemma i Tjeckien och funderade länge på alternativ. Med länder som Lichtenstein, Monaco och Hongkong som modell, konstaterade Jedlička att små länder har bättre möjligheter att kontrollera sin ekonomi.

Viktiga deler är skattefrihet och avreglering tillsammans med fri handel som Jedlička förespråkar.

- I Tjeckien har jag sett staten misshushålla med skattemedel och hur EU:s pengar går till fel ändamål som golfbanor och hotellkomplex. Resultatet blir att de rika blir ännu rikare medan de fattiga drabbas.

Vi ska inte skapa flera skattehelveten i Europa – och bestämde oss för att skapa ett skatteparadis.

Vít Jedlička, president i Liberland

Liberland ska tillämpa frivillig skatt, vilket också väntas locka investeringar och företag.

- Just nu finns det ingen ekonomisk aktivitet i landet, men det kommer snart att få fart med både infrastrukturbyggen och företagsverksamhet, säger presidenten.

Ingenmansland annekterades

Den nya mikrostaten finns på Donaus flodbank i gränslandet mellan Serbien och Kroatien, ett område som förblev herrelöst efter att Juguslavien upplöstes.

På det sju kvadratkilometer stora området grundades världens tredjeminsta stat i mitten av april.

Nationens gul-svarta flagga prydd av ett fågelprytt vapen vajar nu på det i övrigt rätt öde området.

Liberland som är tänkt att vara fritt tillämpar direkt demokrati, genom omröstningar kring lagstiftning och principer på landets officiella webbforum.

Där diskuterar nu de tusentals personer från hela världen, som ansökt om medborgarskap hur lagarna ska förenas med landets motto: Leva och låt leva.

- För att bli godkänd som medborgare måste man omfatta vår öppna inställning till en fri marknad och tolerans. Man kan inte vara kommunist eller nynazist och inte heller vara intolerant mot religioner. Det fungerar inte med vår syn på frihet, säger Jedlička.

Finländare intresserade

På ett par veckor fick administrationen in kring 300 000 intresseanmälningar för medborgarskap och Jedlička säger att också tusentals finländare visat intresse. Så småningom börjar man behandla ansökningarna och på sikt kan också medborgarna börja bosätta sig i området.

- I dag finns det ingen verksamhet i området, men min plan är att bosätta mig där. Det är ett verkligt vackert område med långa sandstränder och hela landet är format som ett hjärta, säger Jedlička.

Det som skiljer Liberland från många andra mikrostater är att man faktiskt besitter ett geografiskt område. Förutom ett sju kvadratkilometer stort landområde längs Donaus flodbank har man redan sju medborgare, flagga, nationalsång och hundratusentals medborgaransökningar.

Presidenten anser att grunden är god för att komma vidare med förhandlingar.

- Enligt Montevideokonventionen behöver ett land ha ett landområde för att kunna vara en riktig stat. Och har man det, behöver man inte erkännas av andra länder för att ändå åtnjuta en viss status.

5 000 invånare om ett år

Montevideokonventionen kräver också bland annat en permanent bosättning. Men den saken väntar sig presidenten till en början med själv vara med och lösa.

Förhandlingarna med EU-parlamentariker om Liberlands framtid är redan igång. Denna vecka reser presidenten på turné till olika ambassader i grannländerna för att diskutera med ambassadörerna. Så i det stora hela tycker Jedlička att läget verkar ljust – och Liberland har en lovande framtid.

- Jag uppskattar att vi har kring 5 000 invånare i landet i slutet av nästa år. Och vår bruttonationalprodukt per capita är säkert större än många andra europeiska länders, säger presidenten och välkomnar mig att söka om inträde, eftersom han konstaterar att Finland tillåter dubbelt medborgarskap.

Diskussion om artikeln