Churros med kokos- och tahinisås
Kira Åkerström-Kekkonen tillreder mexikanska churros, passligt tilltugg till valborg om t ex tröttnat på struvor. Ät dem med en delikat sås av kokosmjölk och sesampasta.
Churros med kokos- och tahinisås
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 35 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 2.5 deciliter (dl) mjölk - (deg)
- 100 gram (g) smör - normalsaltat, (deg)
- 0.25 tesked (tsk) salt - (deg)
- 1 matsked (msk) socker - (deg)
- 150 gram (g) vetemjöl - (deg)
- 4 st ägg - rumstempererade, (deg)
- 2 deciliter (dl) kokosmjölk - fet, (kokos-tahinisås)
- 2 matsked (msk) Tahini - sesampasta, (kokos-tahinisås)
- 2 matsked (msk) lönnsirap - (kokos-tahinisås)
- 1 st apelsin - skalet, rivet, (kokos-tahinisås)
- 0.5 tesked (tsk) havssalt - (kokos-tahinisås)
- 0.5 liter (l) olja - fritering
- 0.5 deciliter (dl) socker - (blandning)
- 1 tesked (tsk) mald kanel - (blandning)
Instruktioner
Kokos-tahinisås:
Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ den åt sidan.
Blanda sedan socker och kanel på en flat tallrik och ställ den åt sidan.
Churros:
Koka upp mjölken och smör tillsammans med salt och socker.
Blanda i mjölet, allt på en gång och arbeta med en slev tills smeten är jämn och släpper kastrullens botten.
Flytta kastrullen till sidan och låt svalna i 5 minuter.
Arbeta sedan in äggen, ett i taget, antingen för hand eller i en mixer.
Lägg smeten i en spritspåse med stjärntyll.
Hetta oljan till 180 grader. (Ha ett lock på nära håll för att kväva lågorna om du jobbar med gasspis och oljan tänds).
Spritsa av degen i oljan. Fritera ca en minut på vardera sida.
Lägg de gyllenebruna churrosen på hushållspapper och torka av.
Vänd dem i socker- och kanelblandningen och servera så fort som möjligt tillsammans med såsen.