Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obemannad rysk rymdfarkost störtar mot jorden

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Progress sköts upp från Kazakstan på tisdagen.
Bild: EPA/ROSCOSMOS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ett obemannat ryskt rymdskepp störtar mot jorden. Hittills har alla försök att ta kontroll över farkosten misslyckats.

Det handlar om fraktrymdskeppet Progress som skulle föra utrustning till den internationella rymdstationen ISS. Markkontrollen i Kazakstan tappade kontakten med farkosten kort efter starten på tisdagen.

Alla försök att återupprätta kontakten har misslyckats och nu har farkosten kommit i spinn och störtar mot jorden.

- Det är tydligt att händelseförloppet är helt utom kontroll, säger en källa med insyn som vill vara anonym till nyhetsbyrån AFP.

Det är tillsvidare oklart var och när farkosten kommer att krascha. Progress färd kan följas här.

Sannolikheten att träffas av rymdskrot är mycket liten. År 2011 räknade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ut att sannolikheten att någon av jordens 7 miljarder invånare träffas av rymdskrot är en på 3 200.

- Sannolikheten att just en viss person träffas är ändå mycket mindre, en på flera triljoner, sa Nicholas L. Johnson som är Nasas expert på rymdskrot till tidningen New York Times.

Sovjetisk flagga ombord

Enligt planen skulle Progress nå ISS på sex timmar. Fraktrymdskeppet har nästan 3 ton utrustning och förnödenheter ombord. I lasten ingår bland annat mat, vatten, kläder, reservdelar, syre och bränsle.

Farkosten har dessutom med sig en kopia av den sovjetiska flagga som Röda arméns soldater hissade över riksdagshuset i Berlin vid andra världskrigets slut. Det var meningen att flaggan skulle visas i rysk tv på 70-årsdagen efter krigets slut.

Enligt Nasa finns det ingen risk för att de sex personerna ombord på ISS ska lida brist på utrustning eftersom förråden ännu är välfyllda. Nästa fraktfarkost till ISS ska lämna jorden den 19 juni.

Yle Nyheter TV-nytt: Den ryska rymdfarkosten Progress störtar mot jorden - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln