Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om bilen kör själv - vem ansvarar om den krockar?

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 12:54.
självkörande bil
Bildtext Man behöver oftast inte ens hålla i ratten när man kör den här semi-autonoma bilen.

Flera biltillverkare över hela världen håller på med att utveckla sina egna versioner av den förarlösa bilen. Men redan i dag säljs det bilar som huvudsakligen kör självständigt, med bara lite hjälp av föraren. Om bilens automatik orsakar en olycka kan det däremot vara problematiskt att komma fram till om det är chauffören eller tillverkaren som är ansvarig.

Vi befinner oss i en delvis självkörande bil, försedd med 18 sensorer och åtta kameror som visar vad som finns runt den, i alla riktningar. Cristina Andersson, känd från Robotics Finland, sitter bakom ratten.

Bilen bromsar själv - Spela upp på Arenan

- De här sensorerna är en del av bilen, de låter systemet fungera tillsammans. Det blir nästan sådant som man kallar artificiell intelligens.

Teknologin har utvecklats i 15 år av en tysk biltillverkare och har testats i flera miljoner kilometer.

Bilen kan köra självständigt både i landsvägstrafik och i stadstrafik. I tätorter är det möjligt så länge det finns en annan bil som den kan följa, och så länge den inte behöver svänga mer än 15 grader till vänster eller till höger. Den bromsar automatiskt, till exempel om ett djur eller en människa plötsligt stiger ut på vägen.

- Jag tycker att det har blivit så att jag kör tillsammans med den här bilen. Jag kör inte ensam mera. Och det är mycket behändigt och så säkert. Jag vill inte liksom köra på det där gamla sättet mera.

I en delvis autonom bil - Spela upp på Arenan

Fritt fram för mer automatik

Marko Sillanpää
Bildtext Marko Sillanpää

Mer eller mindre självkörande bilar som säljs på marknaden är fullständigt lagliga i Finland. Men vägtrafikdirektör Marko Sillanpää på Trafiksäkerhetsverket Trafi betonar att chauffören ändå har ett ansvar.

- En bil som kör autonomt ska alltid ha en chaufför. Han eller hon har ett ansvar att övervaka körningen och vid behov koppla bort automatiken, om den till exempel bedömer en trafiksituation fel.

Men Sillanpää säger också att om automatiken orsakar en olycka så kan tillverkaren bli ansvarig för det inträffade. Vem som egentligen är skyldig kan vara svårt att bevisa. Utgångspunkten är ändå att chauffören måste kunna lita på bilen.

Sillanpää menar att de självkörande bilarna är trygga.

- Min bedömning är att det är tryggare att köra med automatik än att köra själv. Det är också en orsak till att autonoma bilar väntas bli vanligare i framtiden. De kommer också leda till en effektivare och smidigare vägtrafik.

Ökad säkerhet via 5G-nätverk

I framtiden tros delvis eller helt självkörande bilar bli ännu säkrare än i dag, när de till exempel kommer att kunna kommunicera blixsnabbt med varandra, med trafikcentraler och också kunna använda exaktare satellitnavigering. Bland annat Nokia och BMW har sagt att en förutsättning för det här är att mobilnätet måste bli ännu snabbare än i dag. Följande generations mobilnät väntas tas i bruk omkring år 2020.

Vad tror du om framtiden? Kan det vara så att barn om 30 år har svårt att förstå att man förr i världen körde bilar manuellt?

- Ja, så kan det nog vara. Men jag tror att folk kommer att köra manuellt ännu i många år framöver. Vissa personer vill göra det. Men under det kommande årtiondet kommer autonoma bilar att bli mycket vanligare. Det kommer att finnas områden där man främst kör med automatik, säger Sillanpää.

Diskussion om artikeln