Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Finlands största byggarbetsplats finns i Sköldvik

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 18:27.
arbetande män vid traktor och släpvagn
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Som mest jobbar just nu 6 000 personer på Neste Oils raffinaderiområde i Sköldvik i Borgå. Den gigantiska femårsrevisionen pågår för fullt.

Femårsrevisionen i siffror

Varje dag går det åt:

  • 2 000 munkar
  • 500 knackkorvar
  • 2 800 luncher
  • 10 000 koppar kaffe

De två första veckorna efter påsk kördes hela Neste Oils raffinaderi i Sköldvik ner, och förra veckan började jobbet med den gigantiska femårsrevisionen som pågår fram till midsommar.

– Lyckligtvis är inte alla dagar lika regniga som den här, säger projektansvarige Antti Nissinen då Yle Östnyland besöker raffinaderiet. Men det är hela tiden bråttom och mycket folk här på Sköldviksområdet.

Ett internationellt projekt

Med femårsrevisionen jobbar folk från Tyskland, Polen, Nederländerna, Slovakien, Litauen, Österrike, Tjeckien, Ungern, Rumänien, Estland, Irland, Lettland, England, Kroatien, Frankrike, Sverige, Belgien, Bosnien och Herzegovina, Serbien, Turkiet, Danmark, Moçambique, Sydafrika och Finland.

Den största och svåraste utmaningen är att få arbetet att löpa smidigt och att få alla pusselbitar på plats.

– Alla som jobbar med femårsrevisionen har en egen uppgift och tycker förstås att den egna arbetsuppgiften är den viktigaste. För att allt ska fungera måste alla kompromissa lite, säger Nissinen.

Allt kollas och finputsas

I praktiken handlar femårsrevisionen om att hela raffinaderiet underhålls. Anläggningarna körs ner och ungefär 5 000 maskiner ska underhållas, inspekteras, tvättas och vid behov repareras.

Dessutom görs stora mängder investeringar då maskiner förnyas helt och hållet. Till exempel investerar Neste Oil i två nya processugnar för 42 miljoner euro till den tredje produktionslinjen.

Planeringen inleddes redan för ungefär tre år sedan.

– Vi brukar också göra enskilda årsrevisioner, men vi kommer inte åt att kolla allt då. Därför utförs en sådan här stor revision då hela raffinaderiet körs ner ungefär vart femte år.

En av Europas största revisioner

produktionschef vid Neste Oil i Sköldvik Jukka Kanerva
Bildtext Produktionschef Jukka Kanerva.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Ur Neste Oils synvinkel är femårsrevisionen det största och mest anmärkningsvärda projektet i år.

– Också enligt en europeisk måttstock är revisionen exceptionell, säger produktionschef Jukka Kanerva. Jag vågar inte säga att det här är Europas största revision, men det är åtminstone en av de största.

Klart är ändå att raffinaderiet i Sköldvik utgör den största byggarbetsplatsen i Finland just nu. Tusentals personer och entreprenörer jobbar på området. På området finns bland annat 250 baracker.

– Andra som börjar med byggprojekt har klagat på att de inte lyckas hyra baracker eftersom de flesta finns här, säger Antti Nissinen.

Trafikstockningar och fullbokade hotell

Män i skyddskläder i ett tält
Bildtext Arbetarna förses med mat i två tält på området.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

För dem som bor i eller rör sig i Sköldviksområdet syns revisionen mest som trängsel i trafiken ungefär klockan 7 på morgonen och 19 på kvällen.

Dessutom är de flesta hotell mellan Lovisa och Helsingfors-Vanda flygplats fullbokade.

– Men annars är det tystare här på Sköldviksområdet just nu. Det varken surrar eller väser, säger Nissinen.

Då femårsrevisionen blir klar i slutet av maj ska raffinaderiet köras i gång igen. Verksamheten torde fortsätta som vanligt innan midsommar.

Investeringarna lönar sig

Femårsrevision vid Neste Oil i Sköldvik 2015.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Kostnaderna för revisionen ligger på ungefär 100 miljoner euro. Därtill gör Neste Oil omfattande investeringar för ytterligare 100 miljoner.

Enligt produktionschef Jukka Kanerva betalar kostnaderna sig själva tillbaka i längden.

– I årets resultat syns de säkert som en liten svacka, men på det här sättet säkrar vi verksamheten för de kommande fem åren, säger han.

Läs också:
Hotellen visar kalla handen för Neste Oils tillfälliga arbetskraft
Nu fylls barackerna i Sköldvik